четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Панирани пилешки хапки с корнфлейкс

       Любима рецепта в къщи, по всякакъв повод и без повод :) Класика в жанра!

      Продукти:
пилешко филе
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
чесън на прах

за панировката:
царевично брашно
яйца
корнфлейкс
галета
           Приготвяне:
   Нарязваме пилешкото филе на хапки, овкусяваме и оставяме в хладилник за 0,5-1час /този момент може да се пропусне, ако бързате, но когато месото поеме от подправките е по-вкусно/.
   Всяко парче овалваме в царевичното брашно, след това в яйцата и накрая в смес от корнфлейкс и галета /50:50/.
   Когато приготвим така всички хапки, пържим в загрята мазнина от двете страни до златисто.
   Сервираме топли с млечно-чеснов сос, или с парче лимон.
      Приятен апетит!

Царевични хлебчета

      След един ужасно неуспешен опит за направа на царевичен хляб, не се отказах, а просто смених рецептата. От вторият опит съм просто очарована. Много пухкави, мекички и вкусни хлебчета се получиха. Аз приготвих 8 бр. , но ако се разделят на 12 или 16, могат да се оформят като питки. Източник тук.
     Продукти:
2,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. царевично брашно
2 с.л. мед
1 с.л. сол
1 пакет суха мая
2 яйца
4 с.л. зехтин
180 мл. прясно мляко
2 с.л. смес от семена
     Приготвяне:
   Пресяваме двата вида брашно, добавяме солта и маята. Прибавяме разбитите яйца, меда, зехтина и прясното мляко. Прибавяме накрая и семената. Замесваме тестото. При месенето на мен ми отиде поне още половин чаша брашно. Оставяма да втаса.
     Когато тестото е готово, оформяме хлебчетата и правим на всяко разрези. Оставяме отново за 10-15 мин.
     Загряваме фурната на 180* и печем на вентилатор /при мен на 2-ро ниво/ за около 40-45мин /според големината на хлебчетата/ или до готовност.
     Приятен апетит!

вторник, 9 октомври 2012 г.

Пълнени гъби с топено сирене и домати

      Ето едни пълнени гъбки от мен, които аз много уважавам. Вариантите за плънка са безброй и най-ленсният вариант от всички и е да използваме това, което намерим в хладилника. Особено в случаите, когато гъбите са налице, а решението да са пълнени дойде в последният момент.
     Няма да пиша точна рецепта с грамажи, защото тук всичко е импровизация, а и зависи от броя и големината на самите гъби.
      Продукти:
гъби
лук
домат
топено сирене
кашкавал
сол
черен пипер
олио
      Приготвяне:
   Измиваме и почистваме гъбите от пънчетата и ги нареждаме в намаслена тава.
   Нарязваме лука на ситно и пънчетата на малки кубчета, запържваме леко.
   Всяка гъбка овкусяваме със сол и черен пипер. На дъното поставяме шайба топено сирене, резенче домат /като гледаме да е без семки, да не подводни допълнително плънката/. Върху него разпределяме запържените пънчета с лука.
   В тавата наливаме съвсем малко вода, колкото да покрие дъното и печем във фурна до готовност. Вадим и поръсваме с предварително настърган кашкавал / може и да покрием с парченце кашкавал/ , връщаме във фурната за кратко, колкото да се разтопи кашкавала.
   Консумираме с добре охладено бяло вино и приятна компания.
     Приятен апетит!!!

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Данубио

           Здравейте кулинарни блогъри! Нямаше ме доста време както с нови публикации, така и в  кулинарното интернет пространство. Пропуснала съм много страхотни предложения, но се надявам да наваксам. Иска ми се да вярвам, че с приближаването на зимата ще ми остава малко повече свободно време, защото лятото беше доста натоварено. Прегледах тия дни няколко любими за мен вкусни блог-чета и се изпълних с желание да окупирам кухнята отново и вече имам набелязани рецепти за изпълнение.
     А сега да ви представя рецептата за Данубио, което приготвих преди известно време. Идея си нямам от къде идва странното име и произход на тези толкова вкусни и мекички хлебчета /или питки е по-правилно да се каже/. Само в 2-3 сайта попаднах на тях, като рецептите се различаваха минимално. Но ми изглеждаха толкова вкусни, че реших да ги направя - и не съжалявам. И тъй като беше преди доста време, се каня наскоро пък да ги приготвя. Дъщеря ми 3 дни почти нищо друго не хапна, докато не свършиха, а те през цялото това време си останаха мекички и пухкави, както в деня на приготвянето. И така, стига приказки, ето и рецептата:
     Продукти:
за тестото:
1ч.ч. прясно мляко
1-2 с.л. захар
1 кубче мая
750-800 гр. брашно
1с.л. сол
6 яйца /5бр. за тестото и 1 за намазване/
250 гр. меко масло

за плънката:
кашкавал на кубчета
шунка на кубчета
/при мен плънката беше семпла, но вариантите са много, всеки може да сложи продукти според своя вкус/

морска сол за поръсване /аз я забравих :)/
     Приготвяне:
   Затопляме млякото и разтваряме в него маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и оставяме да шупне.
   В голяма купа пресяване брашното и солта, правим кладенче и добавяме яйцата /5 бр./, шупналата мая и маслото, нарязано на парченца. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса в намаслена купа и поръсено отгоре с брашно.
   Междувременно си приготвяме плънката.
   Готовото тесто разделяме на топчета /според бройките в тавата от снимката са ми излезнали около 30-32 бр. - бяха 2 тави/. Всяко топче разплескваме с длан на малка питка и слагаме част от плънката. Събираме краищата внимателно и отново придаваме формата на топче.
   Редим в намаслена тава с около 1 см. разстояние едно от друго и отново оставяме да втасат.
   Мажем с разбито яйце и тук е момента с поръсването на морската сол.
   Печем в предварително загрята на 200* фурна за около 20-тина минути или до готовност.
   След като ги извадим задължително покриваме с хавлия за 15 минути за да омекнат.
     Е това е от мен засега. На всеки който реши да ги направи, мога да пожелая приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...