четвъртък, 26 януари 2012 г.

Болярска питка

      Страхотна питка, много лесна за правене и сравнително по-малко време за приготвяне, тъй като втасва само веднъж. Едно от малкото неща от тесто, което ми се получи страхотно от първият път. Който не я е приготвял до сега, нека пробва, няма да съжалява.
     Рецептата е от сайта бгмама.
      Продукти:
1/2 ч.ч. олио
около 1кг. брашно
4 яйца
1с.л. захар
1с.л. сол
1 пак. суха мая
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л. сода + 2 с.л. кисело мляко

100гр. препържено масло


      Приготвяне:
   Пресяваме брашното и маята. Правим кладенче и добавяме яйцата /като отделяме единият жълтък за намазване/, олиото, киселото мляко със содата, захарта, солта и водата.
   Замесваме меко тесто, разделяме на 4 топки и ги оставяме върху набрашнена повърхност, покрити с влажна кърпа за 10-тина минути да отпусна тестото и да се работи с него по-лесно. И през това време си препържваме маслото.
   Всяка топка разточваме на правоъгълна кора, мажем с маслото и налагаме една върху друга. Завиваме на руло, усукваме и завиваме на охлюв. Поставяме в намаслена и набрашнена тава и оставяме да втаса.
   Мажем с разбития жълтък с малко олио /аз винаги прибавям и малко прясно мляко/ и печем в предварително загрята на 210* фурна около половин час, като към края на печенето фурната се намаля на 160-170*.
   След като се изпече, напръскваме с вода и покриваме с кърпа .
     Приятен апетит!!!

15 коментара:

  1. Тов задължително ще го видиш при мен!
    Уникална питка!
    Браво Еди!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина страхотна питка! Поздравления! Толкова топла, пухкава и ухаеща!!! Хубав четвъртък от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Линче ,веднъж я правих тази пита и нещо не ми се получи и не повторих повече, а уж с тестото се разбирам.
    Но ти с твоята ще ме накараш пак да пробвам май...
    Много хубава ти се е получила БРАВО!
    пРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм я приготвяла, а толкова обичам да меся. Твоята е станала чудесна, бухнала, топла, уханна!:-))
    Чудесна е, Еди! Благодаря ти!
    Прегръдки и пожелания за снежен, но усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Еди,питката ти е страхотна!Толкова пухкава и обемна,идеална е!
    Аз правих същата наскоро,но със сирене!
    Замечтах се да можех да си чупна парченце от твоята!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер е станала болярската ти питка. Божествена е на вкус, лесна и направо си стана класика в бгмамма. Напомняш ми, че доста отдавна не съм я правила,а си заслужава.
    Поздравления и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна ти е станала питата, поздравления! Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, че ви е харесала питката. А онези които са я опитвали, знаят че наистина е много лесна и вкусна.

    ОтговорИзтриване
  9. здравей,за първи път влизам в блога ти и попадам точно на тази рецепта :)
    питката ти е станала страхотна
    и аз я правя,много успешна и вкусна рецепта
    желая ти хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти miriams28, радвам че ти е харесала. Слънчеви зимни дни желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Еди, пак съм аз.:-)) В блогчето си имам награда, която бих искала да споделя с теб. Очаквам те!:-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Питката е станала много хубава,пухкава и златиста !

    ОтговорИзтриване
  13. Чудя се успя ли да и устоиш на тази искушаваща питка,или с нея си направи малка вкусна почивка:)

    ОтговорИзтриване
  14. :))) Изодщо не успях да й устоя! Хапнах си сладко, сладко.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...