петък, 14 октомври 2011 г.

Кулинарно в космоса - Слънчевата система от солено тесто


     Дъщеря ми от една седмица вече има за домашно да направи макет на Слънчевата система. И едни идеи ни се завъртяха в главата от какво да ги направим тези планети. Голямо мислене падна.: ) От прежда ли да са, от пластелин ли? Първото ни се стори доста непрактично, прежда нямаме, за няколко планетки доста ще ни трябва, пък и идеята ни беше да им придадем цветовете до колкото ни е възможно. С пластелин ли? - доста детско ни се стори.
     И след всичкото това писане на коментари и награди в кулинарните блогове изведнъж ми проблесна идеята... - солено тесто!!! Идея си нямах дали ще се получи, но решихме да пробваме. И така два дни преди крайния срок замесихме тестото, оформихме планетите, суших във фурната няколко часа, че като са дебелички бавно става, пък и слънце няма тия дни.

     Днес вече дойде денят на оцветяването. С водни боичики им придадохме примерните цветове и трябваше някъде да ги подредим. Решихме да е на картон, който да оцветим в черно /цвета на необятния космос/ и тъмно синьо.  Ето тук направихме грешка. След като оцветихме картона, от влагата на боичките картона започна да се огъва. Но какво да се прави, нямаше време да мислим за друго, беше вече късно, а утре сутрин трябва да го предаде. Но въпреки всичко мисля, че добре се получи. А и дъщеря ми остана доволна. Ще видим какъв ще е резултата от труда ни утре. И аз като нея тръпна в нетърпение да чуя какво ще каже госпожата. Та нали половината оценка ще е за мен :)))
     Ето и рецептата за солено тесто, за деца с подобни домашни задания.
     Продуки:
1ч.ч. брашно /може и малко повече/
1/2ч.ч. вода
1/2чч. сол
1с.л. олио

Приятно забавление!!!

12 коментара:

  1. Чудни сте ги измайсторили! И моите се плескат с тази смес, като се сетят:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  2. Имаше какво още да се желае, но сме доволни общо взето.
    Траяна, исках да те попитам как е името на твоя блог, че никак не мога да те намеря. Явно имаш проблем с влизането в профила, и при мен е така.

    ОтговорИзтриване
  3. Или всъщност е "Вълшебства в кухнята" - това си ти, нали?

    ОтговорИзтриване
  4. Е,страхотна идея ти е дошла,пък и изпълнението е страхотно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами наистина чудесна хрумка за материала:) А резултатът е поече от добър:)
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Все още си чакаме оценката, но коментара на госпожата бил, че никога досега не е виждала подобен макет и била безкрайно изненадана, че са направени от тесто :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, поздравления за идеята и за изпълнението! :-))
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря за идеята!От няколко дни мисля как да направя макета,но все него измислях.Вече реших,че ще пробвам идеята ви.Дано трудът да ви е оценен и ни пожелайте успех!

    ОтговорИзтриване
  9. Много благодаря за идеята!От няколко дни мисля как да направя макета,но все него измислях.Вече реших,че ще пробвам идеята ви.Дано трудът да ви е оценен и ни пожелайте успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Добринка! Радвам се, че ви е харесала идеята. Определено беше интересно докато го правихме, а и оценката ни беше отлична, а самият макет беше изложен с още няколко от най-добрите модела в училището. Само дано измислите къде да закрепите планетите, че картона не беше блестяща идея. Пожелавам успех и ще чакам отзивите от представянето.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!
    Идеята Ви е уникална! Поздравления! Искам да Ви попитам само - как закрепихте планетите върху кашона , и на колко градуса изсушихте тестото във фурната? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...