петък, 14 октомври 2011 г.
Сладки гевречета
Дъщеря ми е толкова притеснителна със всичко свързано с училище, че всеки един нов ден за нея е като първият учебен ден в първи клас. И поради тази причина, отказва категорично да закусва, когато е първа смяна. И затова като се прибере се старая винаги да има нещо вкусно за хапване, а по възможност и нещо топло, току що приготвено за следобедна закуска. Не претендирам, че е особено здравословно, но поне да е нахранено детето. И онзи ден в бгмама попаднах на едни сладки гевречета, които още на другия ден реших да приготвя.
Продукти:
1пак. суха мая
1ч.ч. топла вода
1ч.ч. прясно мляко
3с.л. мед
4с.л. олио
1ч.л. сол
5-6ч.ч. брашно
1яйце за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
От изброените продукти замесваме меко тесто. Късаме около 20 топки, правим в средата дупка и оформяме геврече. Оставяме да втасат и когато са готови мажем с яйце и ръсим със сусам.
Печем в предварително загрята на 180* фурна до готовност.
Получиха се изключително мекички и пухкави гевречета. И цялата процедура по замесване, оформяне, втасване и печене ми отне малко повече от час и половина.
Приятен апетит!!!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеТраяна
Много са хубави гевречетата!
ОтговорИзтриванеНяма нездравословна храна,има неправилно хранене!
Да ти е живо и здраво детенцето и ти да му приготвяш домашна храна!
От моите спомени,няма по хубаво от това да се прибера в къщи и майка ми да е приготвила нещо вкусничко!
Сега съм така с моята дъщеря!Нещата от живота се повтарят!
Важно е да имаме правилна ценностна система!
А както си личи у вас цари семейна хармония и ти си всеотдайна майка и съпруга!
Поздравления и прегръдки за поредната силна жена:)
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеНямам много подобни спомени от моята майка, защото винаги е била доста заета, но пък ги свързвам с баба ми, особено през летните ваканции, която ставаше в 5ч сутринта, за да ни приготви закуската и отиваше на работа. Определено много мили детски спомени.
Страхотни са ти гевречетата и толкова пухени,браво,перфектно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за малката ученичка и успех!
Роси
Опитах да ги направя, но не обичам сухата мая. Може би с прясна ще станат по-добре. Въобще не ми бухнаха като твоите, направо се ядосвам:)Така сладко си ги накиприла, съвсем еднакви, браво на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси! А ученичката, постоянно се опитвам да приготвям нещо ново, различно, интересно и апетитно, за да я накарам да яде, страшно претенциозно дете е.
ОтговорИзтриванеКъм анонимен - Съжалявам, че не са се получили! Идея си нямам защо не са ти бухнали, щом има мая все трябва да бухнат. Или ти е било малко количеството мая, или не си изчакала достатъчно. Сега времето е доста студено и за да се активират дрождите в маята по-бързо им трябва около 30*. Затова през такива дни, за да не чакам много, си включвам фурната на 50* и като загрее изключвам и слагам вътре тестото покрито със свежо фолио за да втаса по-бързо. Не се ядосвай, всеки има своите несполучливи опити, ако знаеш само колко месеници съм изхвърлила аз:))) преди да му хвана цаката.
Успешна и усмихната нова седмица желая! :)
Няма по-хубаво нещо от това да приготвяме на дечицата домашна храна.:-)) Да ти е жива и здрава малката ученичка и да си хапва с апетит мамините гозби!:-))
ОтговорИзтриванеПрекрасни са гевречетата, пухкави и златни!
Сърдечни поздрави и прегръдки!