петък, 14 октомври 2011 г.

Сладки гевречета

    
Дъщеря ми е толкова притеснителна със всичко свързано с училище, че всеки един нов ден за нея е като първият учебен ден в първи клас. И поради тази причина, отказва категорично да закусва, когато е първа смяна. И затова като се прибере се старая винаги да има нещо вкусно за хапване, а по възможност и нещо топло, току що приготвено за следобедна закуска. Не претендирам, че е особено здравословно, но поне да е нахранено детето. И онзи ден в бгмама попаднах на едни сладки гевречета, които още на другия ден реших да приготвя.
       Продукти:
1пак. суха мая
1ч.ч. топла вода
1ч.ч. прясно мляко
3с.л. мед
4с.л. олио
1ч.л. сол
5-6ч.ч. брашно

1яйце за намазване
сусам за поръсване
     Приготвяне:
   От изброените продукти замесваме меко тесто. Късаме около 20 топки, правим в средата дупка и оформяме геврече. Оставяме да втасат и когато са готови мажем с яйце и ръсим със сусам.
   Печем в предварително загрята на 180* фурна до готовност.
      Получиха се изключително мекички и пухкави гевречета. И цялата процедура по замесване, оформяне, втасване и печене ми отне малко повече от час и половина.
Приятен апетит!!!
  

7 коментара:

  1. Браво! Страхотни са!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  2. Много са хубави гевречетата!
    Няма нездравословна храна,има неправилно хранене!
    Да ти е живо и здраво детенцето и ти да му приготвяш домашна храна!
    От моите спомени,няма по хубаво от това да се прибера в къщи и майка ми да е приготвила нещо вкусничко!
    Сега съм така с моята дъщеря!Нещата от живота се повтарят!
    Важно е да имаме правилна ценностна система!
    А както си личи у вас цари семейна хармония и ти си всеотдайна майка и съпруга!
    Поздравления и прегръдки за поредната силна жена:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета!
    Нямам много подобни спомени от моята майка, защото винаги е била доста заета, но пък ги свързвам с баба ми, особено през летните ваканции, която ставаше в 5ч сутринта, за да ни приготви закуската и отиваше на работа. Определено много мили детски спомени.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са ти гевречетата и толкова пухени,браво,перфектно!
    Прегръдки за малката ученичка и успех!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  5. Опитах да ги направя, но не обичам сухата мая. Може би с прясна ще станат по-добре. Въобще не ми бухнаха като твоите, направо се ядосвам:)Така сладко си ги накиприла, съвсем еднакви, браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Роси! А ученичката, постоянно се опитвам да приготвям нещо ново, различно, интересно и апетитно, за да я накарам да яде, страшно претенциозно дете е.

    Към анонимен - Съжалявам, че не са се получили! Идея си нямам защо не са ти бухнали, щом има мая все трябва да бухнат. Или ти е било малко количеството мая, или не си изчакала достатъчно. Сега времето е доста студено и за да се активират дрождите в маята по-бързо им трябва около 30*. Затова през такива дни, за да не чакам много, си включвам фурната на 50* и като загрее изключвам и слагам вътре тестото покрито със свежо фолио за да втаса по-бързо. Не се ядосвай, всеки има своите несполучливи опити, ако знаеш само колко месеници съм изхвърлила аз:))) преди да му хвана цаката.
    Успешна и усмихната нова седмица желая! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Няма по-хубаво нещо от това да приготвяме на дечицата домашна храна.:-)) Да ти е жива и здрава малката ученичка и да си хапва с апетит мамините гозби!:-))
    Прекрасни са гевречетата, пухкави и златни!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...