четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Галет със сини сливи

    
      Реших да купя сини сливи за вкъщи, но от онези кръгличките /не им знам сорта/ не от стандартните продълговатите. Оказаха се сравнително сладки и вкусни. Хапнахме доста, но останаха няколко и вече няколко дни си стоят и никой не иска да ги яде. И ... трябва да направя нещо от тях си помислих. И както винаги правя в такива ситуации реших да почерпя идеи от кулинарните сайтове. Разгледах доста рецепти за сладкиши, тарти, мъфини и кейкове, но вниманието ми привлече галета със сини сливи на Роси. И въпреки, че имах извести колебания дали да приготвя него или една друга нейна рецепта, реших все пак да се доверя на първоначалният си избор и не сгреших. Получи се страхотен плодов сладкиш, който определено ще се приготвя отново. Ето и рецептата с лееееееки промени от мен:
     Продукти:
100гр. масло
2ч.ч. брашно /на мен ми отиде малко повече/
1 яйце + 1 белтък /жълтъка оствяме за намазване/
1ч.ч. захар
1 ванилия
щипка канела

пудра захар
кафява захар
мед
10-тина бадема /може и повече/

     Приготвяне:
Замесваме маслено тесто от маслото нарязано на кубчета, половината брашно и останалите продукти и докато месим добавяме останалото брашно, докато получим хубава топка тесто. Оставяме в хадилника да се охлади за около 30-тина минути.
   През това време измиваме сливите и ги нарязваме на полумесеци. Бадемите нарязваме на едри парченца.
   Охладеното тесто разточваме на тънко върху хартия за печене. Прехвърляме с хартията в тавата, в която ще печем. Поръсваме леко с брашно и пудра захар. Нареждаме сливите по средата, като оставяме 4-5 см празна ивица с която ще затворим плодовете. Поръсваме ги отгоре с кафява захар и нарязаните бадеми. Закриваме част от плодовете с празната ивица тесто и я мажем с жълтъка разбит с 1с.л. олио и ръсим отново с кафява захар. Оставяме отново за кратко в хладилник.
   Печем в предварително загрята на 185* фурна, на вентилатор на 2-ро ниво.

     Всъщност Роси го е обяснила толкова подробно ето тук, че и да си най-големия лаик в кухнята няма как да сбъркаш нещо.

   Роси, благодаря ти за вкусната рецепти, както и за наградите, които си решила да споделиш и с мен. А тях ти наистина заслужаваш, защото си човек с голямо и добро сърце! Желая ти дни пълни с положителни емоции, усмивки и още много кулинарни шедьоври!!!

неделя, 16 октомври 2011 г.

Пилешко филе със зеленчуци на сач

     Съботният ден беше прекрасен. Една разходка из гората и забравяш за миг за съществуването на целия объркан свят със неговите проблеми и хаоса на ежедневието. Есента вече се е докоснала до почти всяко листенце, като е започнала да шари в жълто, червено или кафяво.

     Слънцето ту се показваше да ни постопли, ту се скриваше зад някой тъмен облак.
     Ето и още някой доволен от разходката сред природата и огромното количество шишарки в гората :))))
     Но всичко си има край и трябваше да се върнем към действителността и да спретна бърза вечеря. Имах около час и половина, два на разположение и пилешко филе, гъбки купих на път към вкъщи. И изведнъж се сетих, че отдавна не бях вадила сача и сега точто е момента и се захванах за работа. Няма да пиша точна рецепта, защото вариантите на продуктите е голям и всеки може да добави или премахне според вкуса си а и грамажите са според големината на сача.
     Продукти:
стар лук
моркови
гъби
пилешко филе
кашкавал
подправки
сол и черен пипер на вкус
      Запържваме в съд с малко мазнина лука, морковите и гъбите до полуготовност и прехвърляме в сача. По същия начин процедираме и с пилешкото филе, което аз предварително овкусих със соев сос, чубрица, черен пипер и съвсем малко сол. След като и то е готово и него прехвърляме в сача. Разбъркваме всички продукти. И слагаме да досготвим ястието във фурната.
Когато всичко е готово поръсваме обилно с кашкавал и връщаме във фурната за кратко, колкото кашкавала да се разтопи.
      Един добър завършек на хубавия ден!
     Приятен апетит!!!

петък, 14 октомври 2011 г.

Сладки гевречета

    
Дъщеря ми е толкова притеснителна със всичко свързано с училище, че всеки един нов ден за нея е като първият учебен ден в първи клас. И поради тази причина, отказва категорично да закусва, когато е първа смяна. И затова като се прибере се старая винаги да има нещо вкусно за хапване, а по възможност и нещо топло, току що приготвено за следобедна закуска. Не претендирам, че е особено здравословно, но поне да е нахранено детето. И онзи ден в бгмама попаднах на едни сладки гевречета, които още на другия ден реших да приготвя.
       Продукти:
1пак. суха мая
1ч.ч. топла вода
1ч.ч. прясно мляко
3с.л. мед
4с.л. олио
1ч.л. сол
5-6ч.ч. брашно

1яйце за намазване
сусам за поръсване
     Приготвяне:
   От изброените продукти замесваме меко тесто. Късаме около 20 топки, правим в средата дупка и оформяме геврече. Оставяме да втасат и когато са готови мажем с яйце и ръсим със сусам.
   Печем в предварително загрята на 180* фурна до готовност.
      Получиха се изключително мекички и пухкави гевречета. И цялата процедура по замесване, оформяне, втасване и печене ми отне малко повече от час и половина.
Приятен апетит!!!
  

Кулинарно в космоса - Слънчевата система от солено тесто


     Дъщеря ми от една седмица вече има за домашно да направи макет на Слънчевата система. И едни идеи ни се завъртяха в главата от какво да ги направим тези планети. Голямо мислене падна.: ) От прежда ли да са, от пластелин ли? Първото ни се стори доста непрактично, прежда нямаме, за няколко планетки доста ще ни трябва, пък и идеята ни беше да им придадем цветовете до колкото ни е възможно. С пластелин ли? - доста детско ни се стори.
     И след всичкото това писане на коментари и награди в кулинарните блогове изведнъж ми проблесна идеята... - солено тесто!!! Идея си нямах дали ще се получи, но решихме да пробваме. И така два дни преди крайния срок замесихме тестото, оформихме планетите, суших във фурната няколко часа, че като са дебелички бавно става, пък и слънце няма тия дни.

     Днес вече дойде денят на оцветяването. С водни боичики им придадохме примерните цветове и трябваше някъде да ги подредим. Решихме да е на картон, който да оцветим в черно /цвета на необятния космос/ и тъмно синьо.  Ето тук направихме грешка. След като оцветихме картона, от влагата на боичките картона започна да се огъва. Но какво да се прави, нямаше време да мислим за друго, беше вече късно, а утре сутрин трябва да го предаде. Но въпреки всичко мисля, че добре се получи. А и дъщеря ми остана доволна. Ще видим какъв ще е резултата от труда ни утре. И аз като нея тръпна в нетърпение да чуя какво ще каже госпожата. Та нали половината оценка ще е за мен :)))
     Ето и рецептата за солено тесто, за деца с подобни домашни задания.
     Продуки:
1ч.ч. брашно /може и малко повече/
1/2ч.ч. вода
1/2чч. сол
1с.л. олио

Приятно забавление!!!

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Моята първа награда


     Започнах този блог с идеята да си направя своя собственна онлайн рецептурна книжка със снимки, защото ми омръзна да пиша рецепти на разни тефтерчета или хвърчащи листчета, а после или да ги губя или когато приготвя нещо наистина апетитно и вкусно, след време да се чудя - какво беше това, хубаво ли беше, как изглеждаше. И тъй като постоянно търсих нови предложения по кулинарните сайтове, но не смеех да се намеся с коментари сред тези кулинарни гурута с перфектно представени произведения на изкуството, реших да пробвам с по-простички рецепти като за начало. След това се запалих страшно много и започнах да снимам приготвеното от мен, което наистина си заслужава.
     И никога, ама никога не съм предполагала, че тези хора ще прочетат блога ми, нито пък да коментират моите ястия, а това с наградите ми изглеждаше толкова далечно и недостижимо...
като някакво "тайно общество на масоните" /шегувам се/, получават ги само определени хора.
     .... но, ето че и при мен дойде първата ми награда. БЛАГОДАРЯ ТИ zi4e!!! Чувствам се страшно поласкана и неимоверно щастлива, че ме направи член на вашето "тайно общество":) И  наред с теб, искам да благодаря и на Катерина, която ме окуражаваше с коментарите си в няколко поредни мои публикации, както и на Moni, която първа коментира в моя блог.
     Благодаря ви момичета, страхотни сте!!! Пожелавам на всички вас много щастие и страхотни кулинарни подвизи!!! Целувки и прегръдки!!!
    
     Благодаря и за тази, която смятам, че все още не съм я заслужила, но ще се постарая това да се промени в най-скоро време.   

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Рожденният ден - много положителни емоции и леко разочарование

        Ето какво приготвих за гостите си за рожденният си ден.
      Панирани пилешки хапки със сусам, бутер банички и бутер хапки.
     Салата от варени картофи със зеле, пушено месо и майонезен сос, който пропуснах да снимам.
      Наденички на фурна. И свински пържолки, които отново пе присъстват на снимките.
      Мини картофени кюфтенца, топки от сирене, пълнени яйца.
      Цариградски кюфтенци.
      Млечна салата.
      Брускети.




 Брауни, еклери и панакота /тях също пропуснах да снимам.
     Приготовлението на всички тези неща ми отнеха 2 следобеда, като до мен неотлъчно беше сестра ми. Разочарованието ми идва от това, че времето не ми стигна за украсата на самите плата, някои ястия и десертите. Едни коктейлни скариди така си и остаха във фризера забравени, а трябваше да лежи по една скаридка върху всяко яйчице.
     Имах идея да приготвя воловани, но тъй като не остана време, бутер тестото се превърна в бутер хапчици посипани със семена.
     Но всичко това го забравих, когато дойдоха гостите и прекарахме една прекрасна вечер. Благодаря им за присъствието им и за разкошните подаръци, които получих.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...