сряда, 14 декември 2011 г.

Панирано сирене на хапки

      След панирания кашкавал в къщи казаха, че не може да се мине и без панирани сиренца и аз като добра съпруга и майка не можех да не уважа желанието им. Пък и честно казано предпочитам вкуса на сиренето, пред този на кашкавала. Разрових се из нета за нещо по-ново и различно от традиционната панировка с яйца и галета и попаднах на няколко панировки с бира. Опитвала съм ги по заведенията, но не бях правила в къщи. Направих ги и станаха много хубави. Получиха се доста, отиде ми окло 500гр. сирене и ги ядохме два дни. Така че следващият път ще намаля дозата за панировката. Ето и рецептата:
      Продукти:
сирене
1 яйце
1ч.ч. брашно
1/2ч.ч. нишесте
бира
      Приготвяне:
   Предварително обезсоляваме сиренето в студена вода за около 1-2 часа. Нарязваме го на кубчета с желаната големина /моите бяха около 1,5см./.  Овалваме в брашно и изтупваме излишното, но може и без брашно /аз направих половината с брашно, а другата половина - без, нямаше особена разлика/. Оставяме брашното да поеме излишната вода от сиренето докато приготвим панировката.
   Отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на сняг с щипка сол. От жълтъка, брашното и нишестето замесваме тесто, като доливаме бира, докато получим гъстотата на кексово тесто. Прибавяме белтъка и разбъркваме внимателно.
   Топим всяко едно сиренце в панировката и пържим в голямо количество, добре загрята мазнина, най-добре във фритюрник до златисто.
   Идеално предястие за чаша студено бяло вино!
     Приятен апетит!!!

вторник, 13 декември 2011 г.

Сладък букет за един рожден ден

      Отдавна искам да пробвам да направя нещо с фондан, но като много други рецепти остана да отлежава идеята доста дълго във времето, че все нещо по-интересно излиза на преден план.  Но след сладките с айсинг идеята за фондана започна все по-често да изплува в главата ми. И с наближаването на рожденният ден на моята най-най-добра приятелка и братовчедка, реших че сега е момента. И с риска да се изложа и да не се получи нищо, тъй като ми е за пръв път, реших да пробвам!
     Взех рецептата за фондана от Дими, както и идеята  за украса, реших че ще направя един по-нестандартен захарен букет. Блатовете също са от Дими. Рецепта няма да пиша, защото Дими го е обяснила толкова добре, че едва ли бих могла да напиша нещо по-добро. Крема в тортата беше млечно-сметанов и моя импровизация, но не ми се получи много добре, затова и тази рецепта няма да напиша.
     Не знам как се е получила на вкус, и външния вид не беше блестящ, но съм доволна от първият си опит за правене на торта въобще и  фондана.
      Меги, още веднъж Честит Рожден Ден! Бъди жива и здрава! Нека те радват всички твои близки и бизнесът да расте и процъфтява! Прегръдки и целувки!

четвъртък, 1 декември 2011 г.

Кашкавал пане

      Още едно ястие, което приготвих по желание на семейството.  Става изключително вкусно и лесно. И за секунди, ако имаме предварително приготвен кашкавал във фризера.
      Продукти:
кашкавал
брашно
яйца
галета
олио за пържене
      Приготвяне:
   Нарязваме кашкавала на правоъгълници /триъгълници, пръчици/ с дебелина около 1-1,5см.
Всяко парче топим в ледено студена вода , овалваме в брашно /като изтупваме излишното/ . След това топим в яйце и галета и за да стане по плънта панировката, повтаряме отново - яйце и галета.
   Така приготвените парчета кашкавал покриваме с фолио и оставяме във фризера за 1час /може да стои и по-продължително време и да се приготви, когато ви потрябва/. Пържим в загрята мазнина до златисто /моята галета  беше с по-тъмен цвят, затова и станаха тъмно кафяви/. Поднасяме топъл задължително!
      Приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...