Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан в основата си и с различни допълнителни овкусители за различните райони на Източна Азия.
В къщи го приготвям вече няколко пъти и много го харесваме с препечени филийки, крекери и зеленчуци.
Ето и рецептата, по която го правя - една из многото в нета.
Продукти:
200гр. нахут
2с.л. сусамов тахан
сокът от 1 лимон
150-200 мл. зехтин
сол на вкус
1ч.л. кимион
2ск. чесън
черен пипер
Приготвяне:
Накисваме предварително нахута от предната вечер. Варим го до готовност. Свареният нахут, пасираме до желаната гладкост /на нас лично ни харесва, да се усещат малки парченца/. Добавяме всички останали съставки и отново пасираме за кратко, да се смесят хубаво всички продукти. Ако сместа е много гъста, може да се долее малко вода от варенето на нахута. Опитваме и овкусяваме допълнитело ако е необходимо.
Сервираме полят със зехтин.
За по-нежен и фин вкус, може да се отстранят люспите на нахута. Вярно, че играчката е по-голяма, но си заслужава.
Приятен апетит!!!
Обичам много хумус :)
ОтговорИзтриванеНапоследък купувам нахут в кутии, сварен и готов за консумация!
Така много си помагам!
Поздрави и хубава вечер!
И аз обичам хумус, а този направо си иска филийката! Само ако можех да си взема... Изглежда страхотно вкусно, ама много вкусно! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеЕлианче,къде се изгуби,липсваше да знаеш!
ОтговорИзтриванеТова хумосче още не съм го нито правила,нито опитвала,но вече много ме загложди любопитството и макар да съм чела,че е по-добре с лично сварен нахут,аз за проба ще направя с такъв от консерва.Благодаря за рецептата и ти пожелавам усмихнат петък!
Много го обичам, изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеКакто не съм вечеряла, така ми се иска да си намажа една филийка с него;)))
Хубави почивни дни, Еди!
Много се изкушавам от този хумус :) Не съм го опитвала, но звучи и изглежда многообещаващо. Поздрави!
ОтговорИзтриване