В къщи обичаме картофените кюфтета, но заради времето, което отнема приготвянето им рядко се случва да ги правя. Когато имам достатъчно свободно време все ми се иска да ескпериментирам с нещо ново и затова все не стигам да тях, но затова пък, когато ги правя - правя големи количества :) и се надявам всички да им се наситят за дълго време:))) Ето и рецептата с моите грамажи, предупреждавам, че с размерите, с които ги правя излизат около 35-40 бр.
Продукти:
2кг. картофи
200-300гр. сирене
1 яйце
прясно мляко /само ако картофите са много хлебни и трудно се работи с тях/
сол
черен пипер
магданоз
чубрица
за панировката:
3 яйца
около чаена чаша брашно
щипка сол
вода
Приготвяне:
Сваряваме картофите в подсолена вода, които предварително сме обелили и разрязали на две или четири /зависи от големината/. Оцеждаме ги много добре от водата и ги намачкваме докато са още горещи. Прибавяме натрошеното сирене, посоляваме при необходимост, прибавяме яйцето и подправките. От сместа оформяме кюфтета /работим с мокри ръце/. Овалваме в брашно.
За панировката или по-правилно казано за кашата - разбиваме яйцата, прибавяме брашното и добавяме по малко вода. Трябва да получим нещо средно между смес за палачинки и кексово тесто по гъстота.
Всяко кюфте мажем с кашата /за по-лесно го правим с ръце, иначе рискуваме да начупим кюфтетата/ и пържим в загрята мазнина от двете страни.
Сервираме с майонезено-чеснов сос.
Приятен апетит!!!
Еййй,ако ти кажа откога не съм правила картофени кюфтета...
ОтговорИзтриванеИзглеждат много вкуснички:*)
Прегръдки:)и успешна нова седмица:)
:) И аз така. Правя ги не повече от 2-3 пъти в годината.
ОтговорИзтриванеУспешна и пълна с положителни емоции седмица и на теб!!!