понеделник, 26 септември 2011 г.

Картофени кюфтета

     В къщи обичаме картофените кюфтета, но заради времето, което отнема приготвянето им рядко се случва да ги правя. Когато имам достатъчно свободно време все ми се иска да ескпериментирам с нещо ново и затова все не стигам да тях, но затова пък, когато ги правя - правя големи количества :) и се надявам всички да им се наситят за дълго време:))) Ето и рецептата с моите грамажи,  предупреждавам, че с размерите, с които ги правя излизат около 35-40 бр.
     Продукти:
2кг. картофи
200-300гр. сирене
1 яйце
прясно мляко /само ако картофите са много хлебни и трудно се работи с тях/
сол
черен пипер
магданоз
чубрица

за панировката:
3 яйца
около чаена чаша брашно
щипка сол
вода
          Приготвяне:
     Сваряваме картофите в подсолена вода, които предварително сме обелили и разрязали на две или четири /зависи от големината/. Оцеждаме ги много добре от водата и ги намачкваме докато са още горещи. Прибавяме натрошеното сирене, посоляваме при необходимост, прибавяме яйцето и подправките. От сместа оформяме кюфтета /работим с мокри ръце/. Овалваме в брашно.
    За панировката или по-правилно казано за кашата  - разбиваме яйцата, прибавяме брашното и добавяме по малко вода. Трябва да получим нещо средно между смес за палачинки и кексово тесто по гъстота.
    Всяко кюфте мажем с кашата /за по-лесно го правим с ръце, иначе рискуваме да начупим кюфтетата/ и пържим в загрята мазнина от двете страни.
    Сервираме с майонезено-чеснов сос.
    Приятен апетит!!!

2 коментара:

  1. Еййй,ако ти кажа откога не съм правила картофени кюфтета...
    Изглеждат много вкуснички:*)
    Прегръдки:)и успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  2. :) И аз така. Правя ги не повече от 2-3 пъти в годината.
    Успешна и пълна с положителни емоции седмица и на теб!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...