А сега да ви представя рецептата за Данубио, което приготвих преди известно време. Идея си нямам от къде идва странното име и произход на тези толкова вкусни и мекички хлебчета /или питки е по-правилно да се каже/. Само в 2-3 сайта попаднах на тях, като рецептите се различаваха минимално. Но ми изглеждаха толкова вкусни, че реших да ги направя - и не съжалявам. И тъй като беше преди доста време, се каня наскоро пък да ги приготвя. Дъщеря ми 3 дни почти нищо друго не хапна, докато не свършиха, а те през цялото това време си останаха мекички и пухкави, както в деня на приготвянето. И така, стига приказки, ето и рецептата:
Продукти:
за тестото:
1ч.ч. прясно мляко
1-2 с.л. захар
1 кубче мая
750-800 гр. брашно
1с.л. сол
6 яйца /5бр. за тестото и 1 за намазване/
250 гр. меко масло
за плънката:
кашкавал на кубчета
шунка на кубчета
/при мен плънката беше семпла, но вариантите са много, всеки може да сложи продукти според своя вкус/
морска сол за поръсване /аз я забравих :)/
Приготвяне:
Затопляме млякото и разтваряме в него маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и оставяме да шупне.
В голяма купа пресяване брашното и солта, правим кладенче и добавяме яйцата /5 бр./, шупналата мая и маслото, нарязано на парченца. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса в намаслена купа и поръсено отгоре с брашно.
Междувременно си приготвяме плънката.
Готовото тесто разделяме на топчета /според бройките в тавата от снимката са ми излезнали около 30-32 бр. - бяха 2 тави/. Всяко топче разплескваме с длан на малка питка и слагаме част от плънката. Събираме краищата внимателно и отново придаваме формата на топче.
Редим в намаслена тава с около 1 см. разстояние едно от друго и отново оставяме да втасат.
Мажем с разбито яйце и тук е момента с поръсването на морската сол.
Печем в предварително загрята на 200* фурна за около 20-тина минути или до готовност.
След като ги извадим задължително покриваме с хавлия за 15 минути за да омекнат.
Е това е от мен засега. На всеки който реши да ги направи, мога да пожелая приятен апетит!!!
Страхотни са ти хлебчетата,Едилина и добре завърнала се сред нас!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава есен!
Благодаря ти, Роси! А твоят блог е набъбнал до невероятни размери, трябваха ми 2 дни да разгледам всичко в детайли, страхотни вкусотии си сътворила!
ИзтриванеУсмихнат ден ти желая!
Едилинче чудни са ти хлебчетата ммм май ще ги правя и аз много апетитни!
ОтговорИзтриванеСтрахотен ден ти пожелавам!
Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
НАПРАВИХ ГИ СТАНАХХХХХ УБИЙСТВЕНИ!!!!!:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата!
Прегръдки!
Зичееееее, ама че си пъргавелка, кога успя :))) Радвам се, че са ти харесали и в къщи обраха овациите.
ИзтриванеПрегръдки и на теб!!!
Ехе, аз сега ги виждам, а Зичето вече ги е направила! Горещи препоръки имат, значи са вкусни, името ме заинтригува, а на вид наистина изглеждат апетитно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОпределено са вкусни, явно от маслото, защото не е малко като количество, а Зичето ме изуми с бързата си реакция, пъргавелка тя.
ИзтриванеХубава вечер желая!
Изглеждат толкова меки и вкусни! А с плънката са още по-примамливи!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, tillia.
ИзтриванеХубав ден!
Трябва да се пробват задължително! Страхотни изглеждат :) Благодаря за рецептата! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря мила! Хубав ден!
Изтриване