събота, 31 март 2012 г.

Кюфтета с булгур

      Отдавна си мисля, за вкарам булгура в менюто на нашето семейство, но като че ли все го отлагах във времето. Но ето, че и неговото време дойде. Първото нещо което реших да приготвя бяха тези кюфтета. Оказаха се много вкусни и чак ме хвана яд, че съм отлагала приготвянето им толкова дълго време. Харесаха се от цялото семейство, че и за още питаха.
     Тъй като в нета рецептите, които прочетох бяха много и много различни, реших да се доверя на тази от опаковката за производителя на самия булгур.
     Ето и рецептата, леко променена от мен в полза на каймата :)
      Продукти:
1 гл. лук
4-5 ск. чесън
1/2 вр. магданоз
7 стръка зелен лук
3 домата
300 гр. булгур
2ч.л. червен пипер
500гр. кайма
1и1/2 ч.л. кимион
1с.л. лимонов сок
3с.л. зехтин
сол и черен пипер

олио за пържене
 
     Приготвяне:
   Булгурът измиваме и сваряваме до омекване. През това време нарязваме лукът на ситно, чесънът пресоваме, настъргваме месестата част на доматите. Всички тези съставки прибавяме към готовият булгур и овкусяваме със солта, черният и червеният пипер, кимионът, лимоновият сок и зехтина. Размесва се много добре. Прибавяме каймата и отново размесваме.
   От получената смес оформяме кюфтета, овалваме в брашно и пържим в сгорещеното олио до готовност.
       Приятен апетит!!!

четвъртък, 29 март 2012 г.

Хумус

      Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан в основата си и с различни допълнителни овкусители за различните райони на Източна Азия.
     В къщи го приготвям вече няколко пъти и много го харесваме с препечени филийки, крекери и зеленчуци.
     Ето и рецептата, по която го правя - една из многото в нета.
      Продукти:
200гр. нахут
2с.л. сусамов тахан
сокът от 1 лимон
150-200 мл. зехтин
сол на вкус
1ч.л. кимион
2ск. чесън
черен пипер

      Приготвяне:
   Накисваме предварително нахута от предната вечер. Варим го до готовност. Свареният нахут, пасираме до желаната гладкост /на нас лично ни харесва, да се усещат малки парченца/. Добавяме всички останали съставки и отново пасираме за кратко, да се смесят хубаво всички продукти. Ако сместа е много гъста, може да се долее малко вода от варенето на нахута.  Опитваме и овкусяваме допълнитело ако е необходимо.
   Сервираме полят със зехтин.

     За по-нежен и фин вкус, може да се отстранят люспите на нахута. Вярно, че играчката е по-голяма, но си заслужава.
     Приятен апетит!!!

петък, 2 март 2012 г.

Пици

      Все си казвам да престана с тези тестени неща. Но когато взех окончателно решение да спра с тяхното приготвяне толкова често, правих кифличките, и в този момент дъщеря ми се прибра от училище и каза: "Ох, колко много ми харесва, като се прибера в къщи да мирише така хубаво!"
Е, питам, как да престана!?!?
Тези пици бяха лично нейна поръчка. Така най-обичам да готвя, когато идеята е дадена и изпълнението се очаква  с нетърпение :)

      Продукти:
за тестото:
400гр. брашно /още малко за доомесване/
300мл. топла вода
100 гр. грис
1/2 кубче мая /1пак. суха мая/
2с.л. зехтин
1ч.л. сол
1 щипка захар

за гарниране:
доматено пюре
чубрица /босилек/
колбас
кисели краставички
царевица
кашкавал
     Приготвяне:
   Разтваряме маята в топлата вода и оставяме за 10-на минути докато си приготвим останалите продукти.
   В купа пресяваме брашното, добавяме всички останали продукти и готовата мая. Замесваме меко, еластично тесто, поставяме в намаслена купа и покриваме с фолио. Оставяме да втаса.
   Готовото тесто разделяме на три. Всяка топка разстиламе върху дъното на обърната тава. Правим си борд /бордюр/ отстрани , за да не изпада плънката.
    Мажем с доматено пюре, подправяме с чубрица /или босилек/. Гарнираме с продукти по желание. Настъргваме кашкавал и печем на 220* до готовност на първо ниво.
      Приятен апетит!!!

Пиле с ориз

      Честита Баба Марта! Бъдете бели и червени, румени засмени!
     Днес сме на пиле с ориз в къщи. Едва ли има човек, който не знае как се прави, но пък като се замисля... със сигурност има и такива. Аз когато се омъжих знаех единствено да пържа картофи и салам :))). Така че все на някой ще му влезе в полза тази рецепта, а и идеята ми е - дъщеря ми в далеееееечно бъдеще да се възползва от този блог в нейните първи стъпки в кулинарията.
      Продукти:
3 бр. пилешки бутчета
300 гр. ориз
2 гл. лук
3с.л. доматено пюре
1 морков /аз го забравих днес, но по принцип винаги слагам/
червен пипер
черен пипер
сол
олио
магданоз
      Приготвяне:
   Нарязваме бутчетата на порции /може и цели/, овкусяваме със сол и червен пипер, заливаме с малко вода и слагаме във фурната. Печем до полуготовност.
   Загряваме в съд олиото и запържваме лука, нарязан на кубчета. Добавяме и морковите, нарязани по същия начин. Прибавяме ориза и пържим до прозрачност. Добавяме доматеното пюре. Доливаме вода в съотношение към ориза 3:1. Посоляваме на вкус и подправяме с черен пипер. Когато заври, изсипваме съдържанието в тавата при бутчетата. Печем до готовност. Преди поднасяне, поръсваме с наситнен магданоз.
 
     Приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...