неделя, 26 юни 2011 г.

Меденки

     Въпреки, че сезонът на меденките отмина, реших да ги приготвя, тъй като стават бързо, лесно, пък и са вкусни през всеки сезон.
     Продукти:

2 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
1 пак. канела
1/2ч.ч. мед
1ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто

орехи /по желание/
     Приготвяне:

    Замесва се тесто, късат се топчета с големината на орех, или размер по желание. Пекат се в умерена фурна. 

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Пълнено пилешко филе

    Продукти:

500гр. пилешко филе
100гр. топено сирене
2 печени червени чушки
зехтин
черен пипер
чубрица
сол
лимонов сок

за гъбения сос:
300гр. мариновани печурки
4-5с.л. брашно
масло
1ч.ч. вода
    Приготвяне:

    Начукваме пилешкото филе на много тънко, овкусяваме със солта, черния пипер, чубрицата, лимоновия сок и зехтина. Нареждаме парченца топено сирене и чушка на половината филе и затваряме с втората половина. Може да се забоде отстрани с клечки за зъби, за да не се разтвори при печене.
    Печем на скара от двете страни, като периодично мажем със зехтин.
      За соса: Запържваме гъбите в маслото, добавяме брашното и разреждаме с водата. Изчакваме да заври и овскусяваме със сол, черен пипер и лимонов сок.
    Приятен апетит!!!

вторник, 14 юни 2011 г.

Ягодов чийзкейк /без cheese/

    В сезона на ягодите освен, че ги похапвахме пресни, се постарах да приготвя и няколко сладкиша, за да можем да се насладим максимално на вкуса на теза прекрасни плодове. Та реших да направя чийзкейк, но се оказа че в момента нямам нито крема сирене, нито извара. На помощ ми дойде идеята на една позната, която  ме посъветва да пробвам с цедено мляко и аз се захванах с приготвянето.
    Продукти:

за блата:
2пак. бисквити с масло
100гр. печени безсолни бадеми
125гр. масло

за пълнежа:
400гр. цедено кис. мляко
100мл. течна неподсладена сметана
150гр. пудра захар
3 яйца

1/2 буркатче ягодово сладко за намазване
200-300гр. ягоди за гарниране
    Приготвяне:
 
    Натрошаваме бисквитите и ги смесваме с смлените бадеми и маслото. Омесваме добре и въпреки че тестото се получава доста ронливо, с него се работи лесно. В покрита с пекарска хартия тавичка разпределяме така, че да се получи блат, който покрива и стените на съда.
    Разбиваме хубаво продуктите за пълвежа и го изливаме върху пригответана подложка. Печем около час на 180*.
    След като изстине, намазваме с ягодовото следко и нареждаме пресните ягоди. За да не изсъхват е хубаво и тях да намажем със сладко или желатин.
    Приятен апетит!!!

неделя, 12 юни 2011 г.

Ароматно чесново хлабче

         Както вече в няколко публикации споменах, боравенето със тесто е доста сложно за мен, но това изобщо не може да ме спре да продължавам да опитвам. Даже го приемам за предизвикателство. И тъй като ми е невъзможно да приготвя каквото и да било от тесто без ясно написана рецепта, този път погледа ми хвана чесновото хлебче на vens. Лесно за приготвяне и добре обяснено.
    Продукти:

150гр. кисело мляко
150мл. прясно мляко
1-2с.л. олио
1и1/2ч.л. сол
1ч.л. захар
20гр. мая
около 700гр. брашно
за плънката:
50гр. краве масло
3ск. чесън
1с.л. нарязани зелени подправки

прясно мляко за намазване
семена за поръсване
    Приготвяне:

    От изброените продукти замесваме еластично тесто и оставяме да втаса за около 40 мин.
    Тестото се разделя на 2 топки, като всяка се разделя на още 2. Върху намаслена повърхност разточваме първите 2 топки на кора с дебелина 1-1,5см. Върху едната намазваме половината плънка, приготвена от овкусеното със счукания чесън и подправките. Покриваме с втората кора. Разрясваме така оформената кора надлъжно, наполовина и усукваме като фитил. Процедираме по същия начин и с останалите две топки. Полуучените две хлебчета поставяме с намаслени форми и оставяме още веднъж да втасат.
   Преди печене мажем с прясното мляко и посъсваме със семена. Печем в предварително загрято на 180-200* фурна.
    Приятен апетит!!!

Пилешки дроб по селски


    Продукти:

1кг. пилешки дроб
2 глави лук
1 морков
2-3 печени червени чушки
3-4 бр. кисели краставички
300 гр. гъби
200мл. бяло вино
сол
черен пипер
брашно /за овалване на дробчетата/
    Приготвяне:

    Запържваме в мазнината последователно нарязаните на полумесеци лук, на кубчета моркови и на филийки гъби. Овкусяваме със сълта и черния пипер. Отсранямане от огъня и добавяме нарязаните на ивички чушки и кисели краставички. Прехвърляме цялата тази смес във тавичка заливаме с виното и поставяме във фурна. След като заври пробавяме дробчетат оваляни в брашно. Печем до готовност. Сервираме с резен лимон и поръсени с наситнен магданоз.
    Приятен апепит!!!

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Крем супа от картофи


    След няколкото ми публикации на десерти и основни ястия, реших че е време да приготвя и една супа, и тъй като отдавна не съм хапвала, реших да е крем супа.

    Продукти:

1кг. картофи
1 морков
1гл. лук
500мл. прясно мляко
2с.л. брашно
2 яйца
масло
сол
черен пипер
лимонов сок

    Приготвяне:

    В част от маслото запържваме нарязаните на ситно лук и морков, доливаме с вода и добавяме нарязаните на кубчета картофи, посоляваме и варим до пълното омекване на зеленчуците. Посираме, а при нужда може и да се прецеди.
    В отделен съд запържваме брашното в останалото масло и разреждаме с част от прясното мляко. Полученият бешамелов сос добавяме към пасираните зеленчуци, ако е доста гъсто може да разредим с малко гореща вода. Завираме за кратко.

    Разбиваме яйцата с останалото прясно мляко и добавяме към готовата супа. Подправяме с черен пипер и лимонов сок на вкус.
    Сервираме с наситнен магданоз  и хлебни крутони. По желание може да се добави и запържен бекон.


Приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...