събота, 11 февруари 2012 г.

Пиле с арабски кускус

      Никога не съм ходила по арабски ресторанти и не съм опитвала нещо подобно, но напоследък чета доста за всякаква чуждестранна кухня и толкова се запалих, че накрая се престраших да приготвя нещо различно и както се оказа впоследствие вкусно. Вече пробвахме хумус и арабски питки, но до снимки така и не стигнах, но беше доста приятно на вкус и определено ще се приготня скоро пак /дано тогава не пропусна да снимам/. А днешния ден бях определила за арабския кускус. Неговото приготвяне не беше толкова трудно, само че не бях много наясно с подправките, които трябва да използвам за приготвянето на пилето. Прочетох доста публикации из най-различни форуми, изгледах няколко видеа и добих бегла представа, но реших че в крайна сметка реших, че ще гледам да е близо до нашия вкус. Ето и рецептата, по която го приготвих аз, но вариациите на подправки и тяхното количество варира във всевъзможни комбинации според това кой какво обича и харесва.
      Продукти:
за пилето:
1кг. пиле /аз използвах филе, че се готви по-бързо/
4 гл. лук
1 морков
300гр. доматено пюре
200гр. сварен нахут
щипка захар
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
1/2ч.л. канела
1/2ч.л. къри
1ч.л. куркума
1ч.л. кимион
червен пипер
сол и черен пипер
зехтин
1с.л. нишесте

за кускуса:
225гр. кускус
3с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
350мл. вряща вода
      Приготвяне:
   Нарязваме пилешкото месо на късчета /хапки/. Нарязваме и лука на полумесеци, моркова на кръгчета. С тенджера наливаме зехтин и запържваме за кратко месото, добавяме всички продправки и посоляваме. Прибавяме лука и морковите и отново запържваме, добавяме доматеното пюре, червеният пипер, заливаме с вода и оставяме да ври на тих огън до пълното сготвяне за месото и зеленчуците. Когато е готово ако е необходимо добавяме още малко вода, за да има сос /да не е толкова сухо като кавърма/. Прибавяме и нишестето, размито в малко студена вода, за да сгъстим соса. Когато отново заври, сваляме от котлона. Прибавяме свареният предварително нахут /или от консерва/.
  
   Поставяме кускуса в дълбока купа, посоляваме и подправяме с черен пипер, прибавяме зехтина и хубаво разбъркваме. Завираме водата и я изливаме върху кускуса. Покриваме купата с капак или фолио за 5-8мин.
     В чиния разстиламе готовия кускус, правим кладенче по средата и вътре слагме от месото и поливаме със соса.

Приятен апетит!!!

7 коментара:

  1. Да,прекрасно,и много вкусно!Огладнях направо!

    Хубава вечер,Елиана!

    ОтговорИзтриване
  2. Преди време си купих арабски кус кус и така и не му търсих приложение, виж ти рецептата сама ме откри:). Благодаря ти за вкусното предложение! Наистина изглежда много добре, чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Линче,много вкусно е при теб обичам такива ястия.
    Снимките ти са прекрасни!
    Прегръдки и хубав след обяд!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз много си падам по този кус-кус и само се чудя къде да го "навра" като готвя;)
    И дома също се харесва, така че благодаря за вкусната вечеря!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина много вкусен кускус, вече го слагам и аз навсякъде - и в гарнитури и салати и ястия. Благодаря ви за милите коментари!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение за лека вечеря:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...