Май напоследък не мога да си измия ръцете от тестото. Въртя, суча, мисля какво да приготвя и все към тестените неща ме дърпа. Тръгнах да правя пълнени чушки, пък накрая след два часа въртене из кухнята се озовах с 2 тави пълни с кифлички :))) А чушките горките, още реда си чакат, ама пиша рецептата и ставам, че докато се наканя ще стане време за вечеря. Обещавам си! :)
Продукти:31/2 - 4ч.ч. брашно
200гр. разтопен маргарин
3с.л. захар
1ч.ч. прясно топло мляко
11гр. суха мая
Всъщност рецептата трябваше да е тази за френско тесто, но леко сгафих с маргарина. Вместо за го затопля аз го разтопих и затова тестото ми пое повече брашно, но резултата беше крайно задоволителен, така че не съжалявам за грешката си.
за плънката:
продукти по желание
за намазване на солените кифлички:
1 жълтък + олио + малко прясно мляко
Приготвяне:
Разтваряме маята в затопленото мляко и оставяме за 10-15мин. докато си приготвим другите продукти.
Пресяваме брашното, прибавяме захарта, маргарина и готовата мая. Замесваме меко и еластично тесто. Покриваме с фолио и оставяме в хладилник за 20-25 мин.
Ето как аз процедирах нататък. Разделих тестото на две. От едната половина направих сладки розички с локум, а от другата - солени кифлички със сирене.
Розичките приготвяме, като разточим кора с дебелина около 2-3 мм. Изрязваме кръгчета с ринг. И тъй като ми е трудно да обясня следващите стъпки по оформянето, реших да ги заснема.
След направата на разрезите, поставяме по средата парче локум или лъжичка сладко. И загъваме листенцата по следния начин.
Готовите розички поставяме във форма за мъфини / най-добре формата ви да е за мини мъфини, че моята е за големи, а розичките ми бяха малки и много не се получи желания ефект, но така или иначе още с влизането в кухнята нищо не тръгна по план/.
От втората половина на тестото разточваме кора, режем по на 16 парчета, слагаме сирене смесено с малко масло и подправено с подправки по желание. Редим в тава застлана с хартия за печене.
Печем в загрята на 200* фурна за около 20 мин. розичките и около 25-30 мин. кифличките със сирене.
Е това е засега, отивам да спретна набързо едни чушки бюрек.
Приятен апетит!!!
Страхотни са! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче, хубава седмица и на теб!
Изтриванеоо браво,изглеждат много апетитно
ОтговорИзтриванепоздрави
Благодаря ти мила, освен на вид и на вкус бяха хубави.
ИзтриванеСлънчев ден ти желая!
Виж, ако аз можех да направя такива красиви кифлички, хич нямаше и да мисля да пълня чушки;)
ОтговорИзтриванеПоздравления за изпълнението!
Ооооо, Мъхче, такива красоти и вкусотии правиш, че моите кифлички бледнеят пред тях. А явно не можеш да направиш такива, защото просто не си пробвала ;)
ИзтриванеПрегръдки!
Разкошни са и чудна идея :)))Грабвам си една, че е трудно да им устоиш :)))
ОтговорИзтриванеЕли, идеята определено не е моя, просто я видях в нета, ефекта обаче наистина е красив.
ИзтриванеХубав ден!
Красота и ухание лъха от публикацията ти.
ОтговорИзтриванеПрегръдки Линче!
Благодаря ти, Zi4e, радвам се че ти харесват!
ИзтриванеХубав и слънчев ден!