понеделник, 27 февруари 2012 г.

Кифлички - сладки /розички/ и солени


     Май напоследък не мога да си измия ръцете от тестото. Въртя, суча, мисля какво да приготвя и все към тестените неща ме дърпа. Тръгнах да правя пълнени чушки, пък накрая след два часа въртене из кухнята се озовах с 2 тави пълни с кифлички :))) А чушките горките, още реда си чакат, ама пиша рецептата и ставам, че докато се наканя ще стане време за вечеря. Обещавам си! :)
      Продукти:
31/2 - 4ч.ч. брашно
200гр. разтопен маргарин
3с.л. захар
1ч.ч. прясно топло мляко
11гр. суха мая

     Всъщност рецептата трябваше да е тази за френско тесто, но леко сгафих с маргарина. Вместо за го затопля аз го разтопих и затова тестото ми пое повече брашно, но резултата беше крайно задоволителен, така че не съжалявам за грешката си.

за плънката:
продукти по желание

за намазване на солените кифлички:
1 жълтък + олио + малко прясно мляко
     Приготвяне:
   Разтваряме маята в затопленото мляко и оставяме за 10-15мин. докато си приготвим другите продукти.
   Пресяваме брашното, прибавяме захарта, маргарина и готовата мая. Замесваме меко и еластично тесто. Покриваме с фолио и оставяме в хладилник за 20-25 мин.
   Ето как аз процедирах нататък. Разделих тестото на две. От едната половина направих сладки розички с локум, а от другата - солени кифлички със сирене.
   Розичките приготвяме, като разточим кора с дебелина около 2-3 мм. Изрязваме кръгчета с ринг. И тъй като ми е трудно да обясня следващите стъпки по оформянето, реших да ги заснема.
      След направата на разрезите, поставяме по средата парче локум или лъжичка сладко. И загъваме листенцата по следния начин.




      Готовите розички поставяме във форма за мъфини / най-добре формата ви да е за мини мъфини, че моята е за големи, а розичките ми бяха малки и много не се получи желания ефект, но така или иначе още с влизането в кухнята  нищо не тръгна по план/.
      От втората половина на тестото разточваме кора, режем по на 16 парчета, слагаме сирене смесено с малко масло и подправено с подправки по желание. Редим в тава застлана с хартия за печене.
      Печем в загрята на 200* фурна за около 20 мин.  розичките и около 25-30 мин. кифличките със сирене.
      Е това е засега, отивам да спретна набързо едни чушки бюрек.
      Приятен апетит!!!

10 коментара:

  1. Страхотни са! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче, хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. оо браво,изглеждат много апетитно
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, освен на вид и на вкус бяха хубави.
      Слънчев ден ти желая!

      Изтриване
  3. Виж, ако аз можех да направя такива красиви кифлички, хич нямаше и да мисля да пълня чушки;)
    Поздравления за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо, Мъхче, такива красоти и вкусотии правиш, че моите кифлички бледнеят пред тях. А явно не можеш да направиш такива, защото просто не си пробвала ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Разкошни са и чудна идея :)))Грабвам си една, че е трудно да им устоиш :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, идеята определено не е моя, просто я видях в нета, ефекта обаче наистина е красив.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Красота и ухание лъха от публикацията ти.
    Прегръдки Линче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Zi4e, радвам се че ти харесват!
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...