понеделник, 20 февруари 2012 г.

Раирани кифлички /или много лесни кренвиршки и кашкавалки/

      Напоследък дъщеря ми е луднала по кренвершките, ама тя си е така... като си хареса нещо и може да го яде с месеци без да й омръзне. Може да закусва с него, да обядва, пък даже и да вечеря. И така... след като няколко дни реши да закусва с кренвиршки и усетих че това няма да приключи скоро, реших поне да разнообразя менюто й като ги приготвя аз, поне да знам какво има вътре, и се зачетох в доста рецепти из нета. Бях пробвала и преди да ги правя, но не ми се получила и бях зарязала тази идея. Сега с нови сили започнах търсенето на най-подходящата рецепта, но... все нещо не ми харесваха. И ето че попаднах на тези раирани кифлички които са с кашкавал в оригинал, но от коментарите отдолу прочетох, че доста дами са експериментирали и са слагали всевъзможни плънки. И ето че и аз вече имах оформена идея за моите кренвиршки. Станаха просто чуднички. Страхотно мекички, пухкавки и вкусни.
      Продукти:
200мл. прясно мляко
2с.л. захар
1с.л. суха мая
1ч.л. сол
20гр. краве масло
300-320 гр. брашно

11/2кренвирш за плънката

1яйце + пр. мляко + олио за намазване
      Приготвяне:
   Разтваряме маята в 100мл. от прясното мляко, 1с.л. захар, 1 с.л. брашно и оставяме за 10-тина минути. През това време си пресяваме брашното, добавяме останалата захар, солта, прясното мляко и готовата мая. Замесваме тесто и накрая прибавяме маслото. Месим хубаво още 10-15 мин.  докато получим гладко, еластично и нелепнещо тесто. Оставяме да втаса в намаслена купа. Кренвирша режем на 3 и след това всяко парченце на 4 по дължина.
   След като е готово тестото го разделяме на 16 еднакви топки. Разточваме всяка на овална питчица, в единият край слагаме крендирш, а в другият правим три разреза. Завиваме на рулце, слагаме в тава  върху хартия за печене. Оставяме отново да втасат около 15-тина минути. Печем         в загрята на 220* фурна за около 10-12 минути. Хапваме с удоволствие докато са още топлички.        
     Приятен апетит!!!

10 коментара:

  1. Прекрасни са станали-пухкави и мекички:) И аз ги правя, много са сполучливи!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Траяна, станаха страхотни, но щом и ти ги правиш няма смисъл да те убеждавам :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  2. МНого хубави са станали. Ако синът ми ги види и той ще ги яде непрекъснато поне 2 седмици;) Същата работа- на етапи преминава през различни храни;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охххх, трудно е да си родител на тийнейджър и чак сега си задавам въпроса: Какви ли сме били ние в очите на нашите родители в този етап на живота ни.
      А кифличките станаха много хубави, а доказателството дойде от това, че дъщеря ми изяде цели 6 в интервал от 2часа, а това за нея наистина е много.

      Изтриване
  3. Елианче,не последвах линка,но предполагам става дума за Юлкините кифлички-много красиви стават винаги и пухкави,и твоите не правят изключение,напротив,страхотни са!"Раетата" са се получили перфектно,браво!

    Пожелавам лека нощ и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, същите са! Много съм впечатлена от резултата! Особено топлички бяха като памук меки отвътре и лека коричка. Радвам се, че ти харесват как ми се получиха.
      Хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  4. Това са страхотни кифлички, слагала съм различни плънки, но с кремвирш не съм пробвала. Чудесна идея! Като ти остане време намини при мен, имаш наградка :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ги харесвам тези кифлички! С такава плънка не съм ги пробвала. Благодаря за предложението!:) Изглеждат толкова пухкави и меки отвътре и с хубава коричка отвън! Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм като дъщеря ти - като си наумя да хапвам нещо, един месец само него :) Много вкусни кренвиршки, приготвяла съм веднъж по същия начин като твоите.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви момичета, че се отбихте при мен и потвърдихте колко страхотни са тези кифлички.
    Хубава вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...