сряда, 16 ноември 2011 г.

Пиле фрикасе

      Наскоро чух в разговор за ястието "кюфтета с бял сос" и веднага се замислих, че аз всъщност в къщи никога не съм приготвяла нищо с бял сос.  Реших че е крайно време да направя и това. В първия момент се замислих за пиле каша, но след като прочетох няколко рецепти и публикации, в които се казваше, че фрикасето е по-вкусно решението беше взето.  Рецептата взех от "Единен сборник рецепти" 1978г. , но в крайна сметка не я изпълних на 100%, но се получи вкусно пиле фрикасе и определено няма да минат още 12г. преди да го сготвя отново:) Ето как го приготвих аз:
      Продукти:
около 1кг. пиле
100гр. масло
300гр. брашно
2 жълтъка
200мл. прясно мляко
сока от 1/2 лимон
сол
черен пипер
     Приготвяне:
   Нарязаното на порции пиле заливаме със студена вода, посоляваме и варим до готовност, като отпенваме бульона.
   В тенджера запържваме брашното в маслото до златисто и разреждаме с част от бульона, в който е вряло месото. Полученият гъст сос разреждаме с разбитите с прясното мляко и лимоновия сок жълтъци. Завираме отново за кратко и отстраняваме от огъня.
   Сервираме порция пилешко месо полята със соса и поръсена с черен пипер.
     Приятен апетит!!!

9 коментара:

  1. Еди,много обичам фрикасе!Има много и различни варианти за приготвянето му,но твоето определено е станало много вкусничко,като чета рецептата!
    Прегръдки и пожелания за хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ти кажа, колко време не съм правила фрикасе... Наистина отдавна. Може би защото вкъщи станаха изведнъж любители на други цветове сосове, но гледайки снимките на твоята гозба ми се прииска пак да направя.:-)) Изкусително изглежда. Снимките пак много ми харесват, EdiLina!!
    Хубав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, и ние обичаме фрикасе и идея си нямам защо съм отлагала във времето приготвянето му. Но вече ще се приготвя по-честичко, пък и бързо става!

    Мони, и вкъщи е така, май повече се харесват сосовете поднесени към нещо приготвено на скара:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Ей тия истории с белия сос ( явно заради детската градина, а после по навик), са много обичани от моите деца и непрекъснато ги готвя;-)
    Прекрасно ти е фрикасето!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е любимо ястие у дома и го правя точно, точно така!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче, и ни е сме така. Има храни, които са любими още от детската градина и се приготвят постоянно! :)

    Траяна, значи разбираш колко вкусно се получава :)

    ОтговорИзтриване
  7. Еди,и у нас подобно ястие не се е приготвяло,но снимките ти предизвикаха любопитството ми!Много апетитно звучи сосчето!

    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Прибавете няколко скилитки чесън в началото и ги запържете с маслото - става супер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за идеята, Анонимен, не се и съмнявам че ще стане по-ароматно. Следващият път ще пробвам така.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...