събота, 26 ноември 2011 г.

Желе от дюли

      Харесвам аромата на дюли и тази година реших да го запазя и за през зимата. Макар че никога досега не бях пробвала да правя никакво сладко, първият ми опит беше тази есен и точно с дюли. Желето направих само от корите и почистените семена, а от почистения плод направих сладко, но него ще напиша в някоя друга публикация.
      Продукти:
дюли
захар
лимонена киселина
индрише /по желание/
     Приготвяне:
   Измитите и нарязани на парчета дюли със семките и корите /може да се използват и само корите и семките/ заливаме с вода колкото да ги покрие. Варим до пълното омекване на плода. Прецеждами през финна марля без да притискаме или разбъркваме плодовете. Към всеки литър сок добавяме към 600-900гр. захар - според сладостта която искаме да постигнем. Варим на слаб огън до намаляване течността наполовина, като убираме пяната от време на преме. Около 5 мин. преди да свалим от огъня добавяме по 1ч.л. лимонена киселина на всеки литър сок. Може да ароматизираме с листа индрише. Готовото и все още горещо желе наливаме в буркани, затваряме и оставяме да изстине напълно, като го обръщаме върху капачките. Не е необходимо да се стерилизира.
     Приятен апетит!!!

7 коментара:

  1. Аууу,убивам за една такава филия!И колко щедро си я намазала с масло и желе-греха ми е в кърпа вързан!

    Страхотно ме изкуши да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Еди,много ароматно звучи и се надявам Еликсирчвто да ми даде да си взема малко,без заплаха за саморазправа:)))
    Прегръдки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Eди,желето ти е страхотно много добре си го издокарала и на цвят и гъстота.
    Аз правих миналата година...Много помага за кашлица така спасяваме положението в къщи.
    Прекрасен след обяд.

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, уж за снимката само я намазах така, ама... си я хапнах после :))) И не беше единствена:)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, наистина е аромнатно, обичам аромата на дюли! А за Еликсирчето - мисля да не се намесвам, за да не пострадам и аз :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Zi4e, от майсторка като теб похвалата ти ме изпълва с гордост, че съм се справила добре. А за съвета ти за кашлицата - не знаех, ще го имам предвид занапред!
    Благодаря и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Любимото и желе-освен за кашлица,го ползвам и вместо мед-по лъжичка в чая.И е толкова ароматно...твоето изглежда също толкова ароматно и вкусно.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...