петък, 20 май 2011 г.

Киш със спанак

    Гугъл казва, че кишът е вид пай със солена плънка, в който задължителният компонент в плънката е яйцето. А оттам нататък, вариантите предполагам са десетки, ако не и стотици. Може да е с късчета месо или залични видове сирена, има варианти и с гъби и с маслини или с най различни зеленчуци. А комбинациите са според вкуса или настроението. А ето и моето предложение:
    Продукти:

за тестото:
125гр. масло
250гр. брашно
1 яйце
щипка сол
2-3с.л. студена вода

за плънката:
3 яйца
500гр. сирене
100гр. спанак
200гр. шунка
1 домат
магданоз
черен пипер

кашкавал за настъргване
    Приготвяне:

    Приготвяме тестото, като замесваме всички предвидени за това продукти. Завиваме в свежо фолио и оставяме в хладилник да отлежи поне половин час. Разстиламе равномерно в намаслена тава, като покриваме и стените. Печем в умерена фурна до зачервяване.
    През това време си приготвяме плънката. Разбиваме яйцата, прибавяме натрошеното сирене, нарязаната на ситно шунка. Подправяме с магданоз и черен пипер. Накрая прибавяме и бланшираният за кратко във вряща, подсолена вода  нарязан на ситно спанак. Разбъркваме добре.
    Нарязваме доматът на шайби и ги нареждаме върху блата. Изливаме плънката отгоре, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме до готовност.
    Приятен апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...