В сезона на изобилие на ягоди, реших да направя ягодова тарта, но.... трудно бих могла да накарам дъщеря си да пробва нещо сладко, в което липсва съставката - шоколад, трябваше първо да направя нещо шоколадово. А ягодовата тарта да оставя за следващия ден. Поразрових ве из десетки сайтове и попаднах на този шоколадов крем. И в крайна сметка се получи добре. Ето и рецептата взаимствана от два различни сайта. От единият сайт взех идеята за блата, а от другия шоколадовият крем, който се получи много добре, но от дадените продукти в рецептата ми се получи двойна доза. Наложи се набързо да приготвя втори блат и така се получиха 2 тарти, без да бяха планирани.
Продукти:
за блата:
4 яйца
4с.л. захар
4с.л. брашно
2с.л. нишесте
1 ванилия
1/2 пак. бакплувер
за крема:
3/4ч.ч. захар
1/4ч.ч. какао
3с.л. нишесте /шоколадово/
1 щипка сол
2ч.ч. прясно мляко
1 яйце
50гр. шоколад
1 ванилия
100гр. масло
сметана за гарниране /по желание/
Приготвяне:
За блата разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията, пресятите брашно, бакплувер и нишесте и разбиваме. Изливаме сместа в намаслена форма за тарта и печем в загрята на 180* фурна. След леко охлаждане вадим от формата и оставяме да изстине напълно.
През това време си приготвяме крема, като загряваме млякото с част от захарта. Смесваме останалата захар, сол, какао и нишесте и прибавяме към млякото. Добавяме и разбитото яйце. Бъркаме непрекъснато до сгъстяване на крема. Сваляме от котлона и изчакваме да се охлади.
Пълним блата до ръба с крема и декорираме с разбитата сметана.
Приятен апетит!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар