Тези сладки пиленца всъщност са направени от обикновенно тесто за курабии. Много са симпатични и създават страхотно настроение покрай приготвянето им заедно с боядисването на великденските яйца. Дъщеря ми се забавляваше много докато ги приготвяхме, а и аз също /признавам си/.
Рецептата взех от сайта на Maria Miteva-Christou , където може да проследите направата на тези пиленца стъпка по стъпка. А аз ще публикувам само рецептата, по която ги приготвих.
Продукти:
2яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. кис. мляко
1/2ч.ч. мас /така ги приготвих аз, но може и др. мазнина/
1пак. амонячна сода
1равна ч.л. сода бикарбонат
кората на 1 лимон /в къщи обичаме аромата на лимон/
около 700 гр. брашно
жълтък за намазване
захар за поръсване
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме изгасените в кис. мляко сода и амониев бикарбонат, пребавяме ги към яйцата. Прибавяме и останалите продукти и най-накрая пресятото брашно. Замесваме тесто. /Тъй като аз замесих две дози, за да ми е по-лесно си го разделих на няколко топки./ Разточваме кора и изрязваме желаните формички. Редим курабийките в тава, мажем с разбития жълтък и ръсим със захарта /това разбира се е най-забавната част, така че я оставяме на децата :)))/. Печем в презварително загрята фурна.
Много вкусни бяха!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеМеги
аз искам да попитам колко брашно се слага
ОтговорИзтриванеОколо 700гр. Благодаря, че попита, пропуснала съм да го отбележа.
Изтриване