Тези кифлички ги прави баба ми от много години. Винаги всички много сме ги харесвали. Преди да й отидем на гости винаги я предупреждаваме един ден по-рано. И винаги когато отидем на другия ден, ни очакват няколко тави с вкусните кифлички. Та реших един ден и помолих баба ми да ме научи да ги правя, та и аз да радвам с тях своето семейство. Рецептата не е с точни грамажи, тъй като знаете старите хора не мерят с везни.
Та ето и рецептата:
брашно /около 1 кг./
2 шепи захар
3 яйца
4с.л. мас /олио/
1 мая /прясна, 40гр./
щипка сол
1ч.ч. прясно мляко
за плънката:
мармалад /най-добре се получава с кисел: шипков или от сливи/,
локум или по избор, кой каквото му харесва
за намазване на готовите кифлички:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода
Приготвяне:
Разтваряме маята в 3-4с.л. топла вода, малко захар и брашно и оставяме настрана за около 15мин. През това време пресяваме брашното и приготвяме другите продукти. Правим кладенче и добавяме останалите продукти, месим меко тесто. Оставяме да втаса.
След като е готово късаме топки /около30-35бр./ с обилно намазнени ръце. Всяка топка разточваме, слагаме от плънката в единият край и завиваме на кифличка. Редим в намазнена тава на разстояние една от друга. Оставяме да втасат още веднъж. Печем в предварително загрята на 180* фурна но готовност.
Захарта и водата за сиропа поставяме на котлона до леко сгъстяване. Оставяме да изстине. С него мажем готовите и горещи кифлички.
Непременно ги пробвайте, няма да съжалявате.
Благодаря за рецептата,чудесни са!
ОтговорИзтриванеРадвам се че са ти харесали кифличките.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!