сряда, 4 май 2011 г.

Кифличките на /моята/ баба


    Тези кифлички ги прави баба ми от много години. Винаги всички много сме ги харесвали. Преди да й отидем на гости винаги я предупреждаваме един ден по-рано. И винаги когато отидем на другия ден, ни очакват няколко тави с вкусните кифлички. Та реших един ден и помолих баба ми да ме научи да ги правя, та и аз да радвам с тях своето семейство. Рецептата не е с точни грамажи, тъй като знаете старите хора не мерят с везни.

Та ето и рецептата:

брашно /около 1 кг./
2 шепи захар
3 яйца
4с.л. мас /олио/
1 мая /прясна, 40гр./
щипка сол
1ч.ч. прясно мляко

за плънката:
мармалад /най-добре се получава с кисел: шипков или от сливи/,
локум или по избор, кой каквото му харесва

за намазване на готовите кифлички:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода



    Приготвяне:

    Разтваряме маята в 3-4с.л. топла вода, малко захар и брашно и оставяме настрана за около 15мин. През това време пресяваме брашното и приготвяме другите продукти. Правим кладенче и добавяме останалите продукти, месим меко тесто. Оставяме да втаса.
    След като е готово късаме топки /около30-35бр./ с обилно намазнени ръце. Всяка топка разточваме, слагаме от плънката в единият край и завиваме на кифличка. Редим в намазнена тава на разстояние една от друга. Оставяме да втасат още веднъж. Печем в предварително загрята на 180* фурна но готовност.
    Захарта и водата за сиропа поставяме на котлона до леко сгъстяване. Оставяме да изстине. С него мажем готовите и горещи кифлички.
    Непременно ги пробвайте, няма да съжалявате.



   

2 коментара:

  1. Благодаря за рецептата,чудесни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че са ти харесали кифличките.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...