сряда, 30 ноември 2011 г.

Картофи соте

      Вече няколко дни готвя по поръчка на домашните. Това е идеалният вариант, когато нямам време да мисля какво да приготвя или просто не ми се сяда пред компютъра да разгледам за нещо ново, интересно и по-засукано от кулинарните сайтове, а и въоще ме няма по импровизациите. Картофи соте не бях приготвяла отдавна и затова веднага се съгласих с идеята, приготвих и млечния дип на Еликсирчето към тях,но не си мислете че се разминах само с това:)))
      Продукти:
картофи
куркума
масло
копър
чесън на прах
сол
      Приготвяне:
   Почистените и нарязани картофи варим в подсолена вода, като към нея прибавяме лъжичка куркума за по-наситен жълт цвят. Варим ги почти до готовност, по-добре да останат леко твърдички и хрупкави, отколкото да ги преварим, защото после така или иначе ще ги пържим и ще се досготвят. Изцеждаме от водата и оставяме да изстинат напълно.
   В съд загряваме масло, колкото да покрие дъното. Картофите пържим до златисто, но на порции, слагаме по малко, за да не се разкашват при бъркането, пък  и да се запържат равномерно. Всяка порция изпържени картофки поръсваме с копър и чесън на прах и посоляваме допълнително ако е необходимо.
     Приятен апетит!!!

събота, 26 ноември 2011 г.

Желе от дюли

      Харесвам аромата на дюли и тази година реших да го запазя и за през зимата. Макар че никога досега не бях пробвала да правя никакво сладко, първият ми опит беше тази есен и точно с дюли. Желето направих само от корите и почистените семена, а от почистения плод направих сладко, но него ще напиша в някоя друга публикация.
      Продукти:
дюли
захар
лимонена киселина
индрише /по желание/
     Приготвяне:
   Измитите и нарязани на парчета дюли със семките и корите /може да се използват и само корите и семките/ заливаме с вода колкото да ги покрие. Варим до пълното омекване на плода. Прецеждами през финна марля без да притискаме или разбъркваме плодовете. Към всеки литър сок добавяме към 600-900гр. захар - според сладостта която искаме да постигнем. Варим на слаб огън до намаляване течността наполовина, като убираме пяната от време на преме. Около 5 мин. преди да свалим от огъня добавяме по 1ч.л. лимонена киселина на всеки литър сок. Може да ароматизираме с листа индрише. Готовото и все още горещо желе наливаме в буркани, затваряме и оставяме да изстине напълно, като го обръщаме върху капачките. Не е необходимо да се стерилизира.
     Приятен апетит!!!

петък, 25 ноември 2011 г.

Моите първи сладки с айсинг

      След като попаднах на блоговете на Милена и Люба останах запленена от техните невероятни произведения на изкуството, жени със страхотен талант, цветна фантазия и безмерно търпение. Разглеждах блоговете им почти седмица и не можех да си представя, че просто така ще подмина всичко това. Взех категоричното решение, че трябва и аз да пробвам нещо подобно, без да се надявам че въобще ще ми се получи нещо.
      Та... ето ги и тях. Моите първи сладки с айсинг. Сладките се получиха страхотни, и добре че беше така и дъщеря ми поизяде почти половината преди да започна с украсяването, че иначе нямаше да се спи тази нощ:)))
     По рецептата за айсинга /използвах сурови белтъци, тъй като нямах на прах/ трябваше да ми отиде между 300 до 500гр. пудра захар, но на мен ми отиде около 200гр. Идея си нямам защо, но мисля че гъстотата си беше добра. И така... без пошове и накрайници, а с обикновени найлонови торбички започнах "рисуването". Определено никога не ме е бивало в това, но като за пръв път и без професионални инструменти  мисля че се справих доста добре.
     Снимките не са супер качество и цветовете не се виждат добре, но нямах търпение да стоят до утре и да снимам на естествена светлина. Пък и не бяха добре изсъхнали и размазах няколко, но... съм доволна от себе си :)

сряда, 16 ноември 2011 г.

Пиле фрикасе

      Наскоро чух в разговор за ястието "кюфтета с бял сос" и веднага се замислих, че аз всъщност в къщи никога не съм приготвяла нищо с бял сос.  Реших че е крайно време да направя и това. В първия момент се замислих за пиле каша, но след като прочетох няколко рецепти и публикации, в които се казваше, че фрикасето е по-вкусно решението беше взето.  Рецептата взех от "Единен сборник рецепти" 1978г. , но в крайна сметка не я изпълних на 100%, но се получи вкусно пиле фрикасе и определено няма да минат още 12г. преди да го сготвя отново:) Ето как го приготвих аз:
      Продукти:
около 1кг. пиле
100гр. масло
300гр. брашно
2 жълтъка
200мл. прясно мляко
сока от 1/2 лимон
сол
черен пипер
     Приготвяне:
   Нарязаното на порции пиле заливаме със студена вода, посоляваме и варим до готовност, като отпенваме бульона.
   В тенджера запържваме брашното в маслото до златисто и разреждаме с част от бульона, в който е вряло месото. Полученият гъст сос разреждаме с разбитите с прясното мляко и лимоновия сок жълтъци. Завираме отново за кратко и отстраняваме от огъня.
   Сервираме порция пилешко месо полята със соса и поръсена с черен пипер.
     Приятен апетит!!!

петък, 11 ноември 2011 г.

Рогчета със сирене и кашкавал и отново награди :)

      Преглеждайки няколко кулинарни сайта, ме изкушиха няколко снимки. Веднага си набелязах първата рецепта, която да приготвя. Това бяха рогчетата с пушен кашкавал на Йоли. Разбира се леко промених рецептата, тъй като нямах всички необходими продукти и най-вероятно разликата във вида на рогчетата се дължи на това, или пък нещо аз обърках нещата. Но независимо от вида, вкуса си заслужаваше. Ето как аз приготвих моите:
      Продукти:
200гр. кашкавал
200гр. сирене
125гр. течно масло
300гр. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
500гр. брашно

яйце за намазване
семена за поръсване
      Приготвяне:
   В купа смесваме настърганите сирене и кашкавал. Прибавяме киселото мляко с угасената в него сода. Добавяме маслото и солта и замесваме тесто с пресятото брашно.
   Готовото тесто разделяме на 6 топки. Всяка една разточваме и нарязваме на 16 парчета. Завиваме триъгълничета на кифлички. Нареждаме в тава покрита с хартия за печене, мажем с разбитото яйце и поръсваме със семена. Печем в предварително загрята на 170* фурна до готовност!
Приятен апетит!!!

     И отново радост за мен! Една страхотна дама и кулинар реши да сподели с мен наградите си. Мони, благодаря ти. Винаги с интерес преглеждам новите ти публикации и черпя много идеи от тях. Желая ти още много награди, много фенове и много нови рецепти, които да споделиш с нас.


     И веднага без да отлагам във времето и без много мислене предавам нататък наградите. Искам да ги споделя с моите по-нови приятели /ако ми позволят да ги нарека така/, които отскоро започнаха да надничат :) в моя блог, но не бих забравила и моите редовни посетители.

Миш маш

      Миш маш - ястие, което много се уважава в къщи, но рядко приготвям. Сега като се замисля, освен няколкото редовно приготвяни супи, ястията рядко се повтарят. И как не, сред стотиците ако не и хиляди рецепти май е нормално.
      Трудно ми е да напиша точна рецепта, защото никога не съм си поставяла за цел да претегля продуктите, които влагам, така че и сега ще пиша с приблизителни мерки.
      Продукти:
1 гл. лук
10-тина печени и белени червени чушки
2-3 обелени домата или 1/2 буркан домати к-ва
4 яйца
200гр. сирене
щипка захар
сол
магданоз
черен пипер
олио
      Приготвяне:
   В мазнината запържваме нарязаната глава лук, прибавяме  нарязаните чушки, запържваме за кратко и прибавяме доматите. Овкусяваме със захарта, солта и черния пипер. Задушаваме докато изври сока на зеленчуците и остане на мазнина. Минута преди да оттеглим от котлона прибавяме яйцата, разбъркваме добре. Прибавяме натрошеното сирене. Поръсваме с магданоз и поднасяме!

      Приятен апетит!!!

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Солен кекс и награда

     Това беше закуската ни събота сутрин и се хващам, че напоследък отделям прекалено голямо внимание на всичко тестено, което не е май много добре. Явно изпитвам някакъв въглехидратен глад. С тези диети, за които чета по другите блогове май и аз започвам да се позамислям, този солен кекс така или иначе вече беше приготвен и изяден, а диетите... от следващия понеделник :)
     Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. кис. мляко
3ч.ч. брашно
1 бакплувер
200гр. сирене
150гр. кашкавал
150гр. шунка
1/2 ч.л. сол
      Приготвяне:
   Разбиваме в купа яйцата, олиото, солта,  киселото мляко смесено с бакплувера, натрошеното сирене, настъргания кашкавал и нарязаната на кубчена шунка. Прибавяме брашното и разбъркваме добре.
   Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тава и печем в умерена фурна до куха клечка.

      А сега искам да благодаря за една красива награда, която Елексирчето реши да сподели с мен. Благодаря ти мила, ти си един много сърдечен и мил човек, рецептите ти винаги са били много провокиращи за мен, обясненията винаги точни и подробни, а снимките изкушаващи! Желая всичко най-красиво, най-вълнуващо и интригуващо да те съпътства в дните ти!
     Искам на свой ред да споделя тази награда с три дами, които във всяка моя публикация са ме подкрепяли и с това си поведение ми дадоха стимул да продължавам напред!


     Благодаря ви момичета!

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Котидж пай

      Идеята ми беше да приготвя мусака, но... времето ограничено, и... веднага се сетих за този пай, който има и мързелив вариант с готово картофено пюре, така че... захванах се веднага.
      Продукти:
500гр. кайма
1гл. стар лук
2 стръка праз лук
2 моркова
1/2 буркан стерилизиран грах
4-5 кисели краставички
доматено пюре
червен пипер
подправки
сол

топено сирене
кашкавал
1 кутия картофено пюре на прах
     Приготвяне:
  Първо нарязваме главата лук, праза, морковите, киселите краставички.
  В съд с малко мазнина запържваме леко лука, прибавяме праза и морковите, след тях прибавяме и каймата и продължаваме да запържваме, като бъркаме за да стане на трохи, към края прибавяме размитото вмалко вода доматено пюре, червеният пипер, граха и киселите краставички. Овкусяваме, подправяме с подправките и сваляме от огъня. Разпределяме сместа на дъното на тавичка. Върху нея разпределяме топеното сирене, нарязано на тънки филийки.
   Картофеното пюре приготвяме по описанието на опаковката и го разстиламе равномерно върху топеното сирене.
   Запичаме във фурна докато порозовее. Настъргваме кашкавала и връщаме отново за кратко във фурната да се разтопи.
     Приятен апетит!!!

събота, 5 ноември 2011 г.

Хачапури

     
       Тази рецепта прочетох в сайта BG-mama и веднага си я набелязах да я направя някой ден за закуска в къщи, тъй като идеите ми за закуска винаги са били доста оскъдни. Получи се доста вкусно, нещо средно между мекичета и баничка. Ето и рецептата:

       Продукти:
1 яйце
2и1/2 ч.ч.брашно
2с.л. олио
3/4ч.ч. кис. мляко+1/4ч.ч. вода /да се получи айрян/
1пак. бакплувер

сирене
масло
     Приготвяне:
   Бакплувера слагаме в кис. мляко и изсипваме в купа, прибавяме олиото, яйцето, разбиваме и прибавяме брашното. Оформяме меко тесто и оставяме да почине 30-тина мин.
   Разделяме на 10 топки. Всяка една разплескваме на питчица и в средата слагаме пълнеж от натрошеното сирене и бучица масло. Събираме краищата, отново оформяме на топка и расточваме внимателно.
   Всяко хачапури пържим от двете страни в много малко мазнина и с след като извадим от тигана мажем с масло.
   Приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...