сряда, 4 май 2011 г.

Месеница


   
     Винаги съм имала проблеми с месенето на теста, особено при приготвянето на питки или месеници. След няколко неуспешни опита, започна лудото ровене из нета и преглеждането на десетки рецепти и снимки се заинатих и си поставих за цел да не спирам с опитите, а да пробвам докато успея. Ето го и резултата, получи се страхотно мека, пухкава и на конци, вкусна месеница, каквато не съм яла дори и от собственните ми баби.
     Рецептата е взаимствана някъде от нета с леки промени от мен.


Ето и рецептата:

1ч.ч. прясно мляко
20гр. мая
2ч.л. сол
1ч.л. захар
2с.л. мас /олио/
1с.л. оцет
2яйца
брашно /около 1кг./

за плънката:
500гр. сирене
мас /олио/ за намазване на корите

за намазване отгоре:
2 жълтъка + 2-3с.л. олио + 50мл. пр. мляко

Приготвяне:
    Правим си закваска от маята, захарта, малко от прясното мляко и 2-3с.л. брашно. Изчакваме 15-тина мин. През това време си пресяваме брашното, добавяме солта, маста,оцета, яйцата, прясното мляко и маята. Месим меко тесто /най-вероятно няма да поеме цялото брашно/. Оставяме да втаса на топло.
    Разделяме готовото тесто на 8 топки. /идеята ми беше да направя мини месенички, но ми се получиха доста големи, затова следващият път мисля да го разделя на 12/. Точим на много тънка кора, мажем обилно с мас /олио/ и ръсим със сирене. Завиваме на руло и усукваме, правим охлювче и редим в тава на разстояние. Оставяме да втаса втори път. Преди печене мажем със сместа, приготвена от жълтъците, олиото и пр. мляко.
    Печем в предварително загрята на 200* фурна около 45мин. на 1-во ниво.

Приятен апетит!!!

2 коментара:

  1. straxotna recepta toky 6to q brobvax poly4ixa se 4ydesno.... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала, за когото и да я приготвя, при мен винаги обира овациите. Рецептата е наистина много сполучлива.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...