четвъртък, 5 май 2011 г.

Пърленки



    Последните години пърленките станаха неизменна част от менюто на всички заведения за хранене. След хита в който се превърнаха, се започна едно търсене на рецепти, опити за направата им от разни майстори и така докато влезнаха и в менютата на домакините в почти всеки дом. Поради страхът ми от боравенето с тесто, дълго време избягвах всякакви опити за направата им. Но дойде и техният миг. Разбира се след няколко неуспешни опита, се получиха тези страхотни пърленки , които направих по рецептата на vens.


 Продукти:

200мл. топла вода
150мл. кис. мляко
4с.л. олио
20гр.мая за хляб
500-600гр. брашно
1и1/2ч.л. сол
1ч.л. захар

за плънката:
шунка, кашкавал,
сирене или др. пожелание

масло за намазване
шарена сол за поръсване

Приготвяне:

    От изброените продукти замесваме еластично тестооставяме да втаса. Премесваме и разделяме на 12 топки. Всяка топка се разточва на намаслена повърхност, слага се от плънката и се прегъва на две. Отново се разточва, за да се изтъни.
    Пърленките печем на сух тефлонов тиган. След като са готови се намазват с краве масло.

     Приятен апетит!!!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...