четвъртък, 26 май 2011 г.

Пълнено пиле

    Любимата храна на моето семейство - пиле! Могат да го хапват всекидневно и приготвено по всевъзможни начини.  Така че, при липса на идеи или вдъхновение за нещо ново и различно, винаги имам резервен вариант - приготвям пиле :) Този път беше пълнено.

    Продукти:

1 пиле
сол
черен пипер

за плънката:
1вр. пресен лук
500гр. пилешки дробчета /предварително сварени/
300гр. стерилизирани гъби
300гр. бекон /или някакво пушено месо/
1и1/2 ч.ч. ориз /при мен бяха 2ч., тъй като аз предпочитам плънката/
сол
черен пипер
олио

    Приготвяне:

    Почистваме пилето и го подсушаваме. Овкусяваме със сол и черен пипер отвътре и отвън и оставяме настрана, докато си приготвим плънката.

    В тенджера запържваме в мазнината последователно, нарязаният лук, бекона, гъбите. Добавяме и ориза, доливаме вода, посоляваме и готвим до полуготовност. Махаме от огъня прибавяме предварително сварените и нарязани пилешки дробчета, овкусяваме с черен пипер и магданоз. 

    Пълним пилето с така приготвената плънка, а останалата разпределяме в тавата около пилето, доливаме с малко вода, покриваме с фолио и печем до готовност, като последните 15 мин. печем без фолио.

    Приятен апетит!!!


сряда, 25 май 2011 г.

Пилешко филе с орзо

    Съвсем наскоро научих за съществуването на орзо - вид макаронено изделие във фирмата на ориз. И веднага потърсих по магазините, за да си купя и да пробвам да сготвя нещо с този нов за мен продукт. Рецептата, която ще ви представя е изключително лесна и много вкусна. Вече я приготвям за втори път и дъщеря ми я обожава.

    Продукти:

500гр. пилешко филе
300гр. орзо
зехтин за пържене

марината за пил. филе:
сол
черен пипер
2-3 ск. чесън
1с.л. балсамов оцет
2-3с.л. доматено пюре

    Приготвяне:

    С продуктите за марината овкусяваме пилешкото филе, предварително нарязано на хапки и го оставяме в хладилник за 2-3часа.
    Сваряваме орзото, по начина указан на опаковката и измиваме под течаща, студена вода.
    Запържваме пилешкото филе в зехтина до златисто, добавяме орзото и ... готово.
    Възможно е да се прибави и връзка зелен лук. Поръсваме с босилек.


    Приятен апетит!!!

Ягодова тарта


    Наскоро си закупих формичка за обръщаща се торта, което е вид тарта /според мен, може и да греша/ и веднага реших да изпробвам няколко варианта, които открих в нета и комбинирах. От едната рецепта си харесах тестото, а от друга взех идеята за крема.
    Продукти:

    за блата:
125гр. масло
80гр. захар
2 яйца
150гр. брашно
1 равна ч.л. бакплувер
2с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол

    за крема:
2 яйца
4с.л. брашно
5с.л. захар
400мл. прясно мляко
1 ванилия
200гр. ягоди

200гр. ягоди за украса

1/2пак. желатин
100гр. разредено с вода сладко от ягоди за желиране на плодовете

    Приготвяне:

    За приготвянето на блата разбиваме с миксер мекото масло с яйцата и захарта, постепенно добавяме останалите продукти до получаването на гладка смес. Изсипваме в намаслена тава и печем на 160* за 30-тина мин. Оставяме за 10мин. да се охлади и вадим от тавата.

    За крема загряваме млякото и захарта. Разбиваме яйцата с брашното и добавяме към прясното мляко. Бъркаме на слаб котлон, докато се сгъсти. Охлаждаме и добавяме нарязаните на едро ягоди и ванилията.
    Заливаме напълно изстиналия блат до ръба с крема. Украсяваме отгоре с нарязаните ягоди.

    Разтваряме желатина и го прибавяме към разреденото сладко. С тази смес желираме с помоща на четка наредените ягоди.
    Приятен апетит!!!

събота, 21 май 2011 г.

Тарта с шоколадов крем

    В сезона на изобилие на ягоди, реших да направя ягодова тарта, но.... трудно бих могла да накарам дъщеря си да пробва нещо сладко, в което липсва съставката - шоколад, трябваше първо да направя нещо шоколадово. А ягодовата тарта да оставя за следващия ден. Поразрових ве из десетки сайтове и попаднах на този шоколадов крем. И в крайна сметка се получи добре. Ето и рецептата взаимствана от два различни сайта. От единият сайт взех идеята за блата, а от другия шоколадовият крем, който се получи много добре, но от дадените продукти в рецептата ми се получи двойна доза. Наложи се набързо да приготвя втори блат  и така се получиха 2 тарти, без да бяха планирани.

    Продукти:

за блата:
4 яйца
4с.л. захар
4с.л. брашно
2с.л. нишесте
1 ванилия
1/2 пак. бакплувер


    за крема:
3/4ч.ч. захар
1/4ч.ч. какао
3с.л. нишесте /шоколадово/
1 щипка сол
2ч.ч. прясно мляко
1 яйце
50гр. шоколад
1 ванилия
100гр. масло

сметана за гарниране /по желание/
    Приготвяне:

    За блата разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията, пресятите брашно, бакплувер и нишесте и разбиваме. Изливаме сместа в намаслена форма за тарта и печем в загрята на 180* фурна. След леко охлаждане вадим от формата и оставяме да изстине напълно.

 
    През това време си приготвяме крема, като загряваме млякото с част от захарта. Смесваме останалата захар, сол, какао и нишесте и прибавяме към млякото. Добавяме и разбитото яйце. Бъркаме непрекъснато до сгъстяване на крема. Сваляме от котлона и изчакваме да се охлади.
    Пълним блата до ръба с крема и декорираме с разбитата сметана.
    Приятен апетит!!!

петък, 20 май 2011 г.

Киш със спанак

    Гугъл казва, че кишът е вид пай със солена плънка, в който задължителният компонент в плънката е яйцето. А оттам нататък, вариантите предполагам са десетки, ако не и стотици. Може да е с късчета месо или залични видове сирена, има варианти и с гъби и с маслини или с най различни зеленчуци. А комбинациите са според вкуса или настроението. А ето и моето предложение:
    Продукти:

за тестото:
125гр. масло
250гр. брашно
1 яйце
щипка сол
2-3с.л. студена вода

за плънката:
3 яйца
500гр. сирене
100гр. спанак
200гр. шунка
1 домат
магданоз
черен пипер

кашкавал за настъргване
    Приготвяне:

    Приготвяме тестото, като замесваме всички предвидени за това продукти. Завиваме в свежо фолио и оставяме в хладилник да отлежи поне половин час. Разстиламе равномерно в намаслена тава, като покриваме и стените. Печем в умерена фурна до зачервяване.
    През това време си приготвяме плънката. Разбиваме яйцата, прибавяме натрошеното сирене, нарязаната на ситно шунка. Подправяме с магданоз и черен пипер. Накрая прибавяме и бланшираният за кратко във вряща, подсолена вода  нарязан на ситно спанак. Разбъркваме добре.
    Нарязваме доматът на шайби и ги нареждаме върху блата. Изливаме плънката отгоре, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме до готовност.
    Приятен апетит!!!

сряда, 18 май 2011 г.

Крамбъл с ябълки

    Изключително вкусен и диетичен, плодов десерт. Днес реших да го направя за пръв път. Вкусът му приятно ме изненада, печени ябълки и хрупкава коричка. А сега, когато предстои лятото - сезонът на изключително много и вкусни плодове, ще бъде пробван в различни варианти.
    Продукти:

4бр. ябълки
3с.л. кафява захар
1ч.л. канела
20гр. масло
20гр. стафиди

за маслените трохи:
100гр. масло
150гр. брашно
50гр. овесени ядки
30гр. бадеми /едро смляни/
3-4с.л. кафява захар

    Приготвяне:

    В тенджера слагаме нарязаните на кубчета ябълки, захарта, канелата, стафидите и маслото и задушаваме на котлона за около 15-20 мин. През това време си приготвяме маслените трохи, като смесваме всички продукти, приготвени за тях, като претриваме сместа през пръсти.
    Плодовата смес разстиламе в намаслена тавичка, а отгоре поръсваме с маслените трохи.
    Печем в предварително загрята на 180* фурна, за около 40-50 мин.

Приятен апетит!!!
  

вторник, 17 май 2011 г.

Панакота

    Това е един сладкиш, на който попаднах наскоро в един сайт с рецепти, оттогава доста се поразрових за различни негови вариации. И спретнах тази вкусна и лека панакота, страхотно предложение за наближаващите летни дни.
    Продукти:

1и1/2 пак. желатин
50мл. студена вода
300мл. прясно мляко
500мл. течна сметана
150гр. захар
3 ванилии
50гр. масло
4-5капки есенция ром

    Приготвяне:
    Желатинът се накисва в студената вода за около 5-10мин. През това време завираме прясното мляко със захарта, снемаме от котлона, добавяме сметаната и отново леко загряваме. Отстраняваме от огъня, добавяме ванилията и есенцията. Разтопяваме вътре маслото. Към желатина прибавяме 2-3с.л. от млечната смес, за изравняване на температурите. След това ги смесваме. Разбъркваме добре и разпределяме в купички. Поставяме в хладилник да се желира за около 5-6 часа.
    Приятен апетит!!!

петък, 6 май 2011 г.

Свинско винен кебап

    Виненият кебап се приготвя по принцип с телешко или свинско месо, но наскоро пробвах и с пилешко филе, изненадващо за мен се получи много по-леко и приятно на вкус ястие и занапред много често ще заменям свинското или телешкото с пилешко месо за приготвянето на това ястие. Но сега ще напиша рецептата за свинско винен кебап.

    Продукти:
700-800гр. свинско месо
2-3гл. лук
300мл. червено вино
червен пипер
черен пипер
доматено пюре
2-3с.л. брашно
дафинов лист
сол
олио

    Приготвяне:

    Нарязаното на кубчена месо посоляваме и запържваме в мазнината до златисто, добавяме нарязания лук, черният и червеният пипер, доматеното пюре и 2/3 от виното. Добавяме вода, колкото да се покрие месото и оставяме да къкри на тих огън до готовност.  Доливаме останалото вино и размитото в малко вода брашно. Оставяме на огъня за още няколко минутки.
   Поднасяме с гарнитура от сварен ориз или картофено пюре.

    Приятен апетит!!!

четвъртък, 5 май 2011 г.

Сладкиш с майонеза

    До скоро "бягах" от приготвянето на всякакъв вид сладкиши, поради простата причина, че повече ме допадало приготвянето на солени ястия. Но ето че дойде денят, в който реших да се впобвам и в това поприще. След изчитането на огромен брой публикации в интернет взех решение сладкишът да е достатъчно шоколадов /семейството ми обожава вкусът на шоколада/ и в същото време да е достатъчно лесен  за приготвяне, като за начало.
    Спрях се на сладкишът с майонеза  на сладка хапка.
Продукти:

1опак. майонеза от 200гр.
1ч.ч. вода
2ч.ч. брашно
5с.л. какао
1ч.ч. захар
1пак. бакплувер
ванилия /по желание/

за глазурата:
шоколад + масло
в съотношение 2:1

   
    Приготвяне:

    В купа разбъркваме сухите съставки и добавяме към тях майонезата и водата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тава.
    Печем 25мин в загрята на 180* фурна.
    За приготвянето на глазурата разтопяваме на водна баня шоколада и добавяме маслото.
    След изпичане оставяме сладкишът да изстине напълно и тогава покриваме с топлата глазура.

    Лесно нали :) И уверявам ви доста вкусно!

Пърленки



    Последните години пърленките станаха неизменна част от менюто на всички заведения за хранене. След хита в който се превърнаха, се започна едно търсене на рецепти, опити за направата им от разни майстори и така докато влезнаха и в менютата на домакините в почти всеки дом. Поради страхът ми от боравенето с тесто, дълго време избягвах всякакви опити за направата им. Но дойде и техният миг. Разбира се след няколко неуспешни опита, се получиха тези страхотни пърленки , които направих по рецептата на vens.


 Продукти:

200мл. топла вода
150мл. кис. мляко
4с.л. олио
20гр.мая за хляб
500-600гр. брашно
1и1/2ч.л. сол
1ч.л. захар

за плънката:
шунка, кашкавал,
сирене или др. пожелание

масло за намазване
шарена сол за поръсване

Приготвяне:

    От изброените продукти замесваме еластично тестооставяме да втаса. Премесваме и разделяме на 12 топки. Всяка топка се разточва на намаслена повърхност, слага се от плънката и се прегъва на две. Отново се разточва, за да се изтъни.
    Пърленките печем на сух тефлонов тиган. След като са готови се намазват с краве масло.

     Приятен апетит!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...